Ptolemej IX Latir – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: uk:Птолемей IX
LaaknorBot (razgovor | doprinos)
Red 41: Red 41:
[[lt:Ptolemėjas IX Soteras II]]
[[lt:Ptolemėjas IX Soteras II]]
[[nl:Ptolemaeus IX Soter II]]
[[nl:Ptolemaeus IX Soter II]]
[[no:Ptolemaios IX av Egypt]]
[[no:Ptolemaios IX Lathyros]]
[[pl:Ptolemeusz IX Soter II Lathyros]]
[[pl:Ptolemeusz IX Soter II Lathyros]]
[[pt:Ptolemeu IX Sóter II]]
[[pt:Ptolemeu IX Sóter II]]

Verzija na datum 17 februar 2013 u 23:28

Ptolemej IX Latir na srebrnoj tetradrahmi iz 109. god. pre n.e.

Ptolemej IX Latir ili Ptolemej IX Soter II (grč. Πτολεμαῖος Σωτήρ Λάθυρος) bio je kralj helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida. Vladao je u tri navrata, prvi put od 116. do 110. god. pre n.e, drugi put od 109. do 107. i najposle od 88. do 81. god. pre n. e.

Bio je sin Ptolemeja VIII Fiskona i njegove rođene sestre Kleopatre III. Ptolemej Fiskon je testamentom odredio da ga nasledi supruga koja je treala da vlada sa jednim od sinova kao savladarom. Zahvaljujući javnom mnenju Aleksandrije Kleopatra III je za savladara izabrala Ptolemeja IX koji je kao vladar uzeo nadima Soter II po ugledu na osnivača dinastije Ptolemeja I Sotera. Ipak, u istoriji je bolje zapamćen po nadimku Latir.

Ptolemej Latir je bio pod velikim uticajem svoje majke Kleopatre III. Za ženu je prvo uzeo sestru Kleopatru IV, ali se docnije ponovo oženio, po majčinom nalogu, mlađom sestrom Kleopatrom Selenom I. Međutim, kako je Ptolemej IX pokušao da se oslobodi majčinog nadzora, Kleopatra je 110. god. pre n. e. izazvala prevrat pod izgovorom da je Ptolemej Latir hteo da je ubije kraljica je na presto dovela krotkijeg sina, Ptolemeja X Aleksandra I. Prva vladavina Ptolemeja X se ubrzo završila i Ptolemej IX Latir je ponovo zavladao od 109. do 107. godine pre naše ere. Na kraju, Ptolemej X Aleksandar I je zavladao po drugi put 107, ponovo uz majku kao savladarku. Posle niza preokreta, Ptolemej Aleksandar je 101. naredio da se njegova majka Kleopatra III pogubi. Održao se na vlasti sve do 88. godine pre n. e. kada je ubijen u građanskom ratu zahvaljujući kome se Ptolemej IX Latir ponovo domogao krune. Treća vladavina Ptolemeja Latira potrajala je sve do 81. godine pre n. e. kada je naredio da se zlatni sarkofag, u kome su se nalazili ostaci Aleksandra Velikog, pretopi u novac i zameni staklenim sarkofagom. Kada su ove vesti dospele u javnost, u Aleksandriji su građani podigli pobunu u kojoj je ubijen Ptolemej Latir.

Ptolemeja Latira nasledila je ćerka iz braka sa Kleopatrom Selenom, Berenika III.

Spoljne veze