Les Misérables – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: arz:البؤسا
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: lv:Nožēlojamie
Red 73: Red 73:
[[la:Les Misérables]]
[[la:Les Misérables]]
[[lb:Les Misérables]]
[[lb:Les Misérables]]
[[lv:Nožēlojamie]]
[[mk:Клетници]]
[[mk:Клетници]]
[[nl:Les Misérables (boek)]]
[[nl:Les Misérables (boek)]]

Verzija na datum 8 februar 2013 u 19:47

Jadnici
Autor(i)Victor Hugo
Originalni naslovLes Misérables
Jezikfrancuski jezik
Žanr(ovi)roman
Datum izdanja1862.

Jadnici (originalni francuski naziv: Les Misérables; 1862.), roman francuskog pisca Victora Hugoa, koji se smatra najpoznatijim romanom 19. stoljeća. Prati živote i međusobne odnose nekoliko francuskih likova u dvadesetogodišnjem periodu ranog 19. stoljeća, koji uključuje napoleonsku eru i desetljeća nakon nje.

Roman se uglavnom bavi životom i djelima svog protagonista - bivšeg kažnjenika Jeana Valjeana (čitaj: Žan Valžan) - koji se nastoji iskupiti, a kroz efekte Valjeanovih djela se nazire i autorov društveni komentar. Roman istražuje prirodu dobra, zla i prava, a također se bavi i poviješću Francuske, arhitekturom Pariza, politikom, moralnom filozofijom, pravom, pravdom, religijom te vrstama i prirodom romantične i obiteljske ljubavi.

Igo je za svoj roman bio inspiriran životom stvarne ličnosti - bivšeg kriminalca i poznatog policajca Françoisa Eugenea Vidocqa, čiji je lik razdvojen na dva glavna lika u romanu. Les Misérables je poznat i po brojnim kazališnim i filmskim adaptacijama, od kojih je možda najpoznatiji istoimeni kazališni mjuzikl, ponekad poznat pod nadimcima "Les Mis" ili "Les Miz" (izgovoreno /leɪ mɪz/).

Eksterni linkovi