Kornelija Metela – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
m r2.7.3) (robot Dodaje: uk:Корнелія Метелла
Red 21: Red 21:
[[sr:Корнелија Метел]]
[[sr:Корнелија Метел]]
[[tr:Cornelia Metella]]
[[tr:Cornelia Metella]]
[[uk:Корнелія Метелла]]

Verzija na datum 4 februar 2013 u 17:13

Kornelija Metela (Cornelia Metella, cca. 73. pne. - ?) je bila rimska plemkinja iz doba kasne Republike. Odrasla je u uglednoj porodici Kornelijevaca kao kćer Metela Scipiona i Emilije Lepide. Plutarh je opisuje kao ženu koju je je krasila ljepota i talent za sviranje lire, ali isto tako obrazovanje. Publije Licinije Kras, sin trijumvira Krasa, oženio je nedugo nakon povratka iz galskih ratova. Njihov brak nije potrajao, jer je Publije zajedno s ocem godine 53. pne. poginuo u kod Kare.

Otac je tu situaciju iskoristio kako bi razbio Prvi trijumvirat, te mladu udovicu dao udati za Pompeja, koji je i sam postao udovac nakon smrti voljene Julije, Cezarove kćeri. Brak je označio konačno stavljanje Pompeja na stranu optimata i početak sukoba sa Cezarom koji će godine 49. pne. eskalirati u građanski rat. Kornelija je u tim burnim događajima vjerno pratila supruga - prvo prilikom bijega iz Italije u Grčku, pa nakon poraza kod kod Farsala na otok Lezbos, te konačno u Egipat gdje se Pompej pokušao skloniti kod Ptolemejida. Pompej je neposredno nakon iskrcavanja na prevaru ubijen od strane Egipćana, a Kornelija je to promatrala s palube broda.

Nakon što se Cezar iskrcao u Egiptu i pobijedio u aleksandrijskom ratu, dao je kazniti odgovorne za Pompejevo ubistvo, a udovici predao Pompejev pepeo i prsten. Po završetku građanskog rata Korneliji su predana i Pompejeva imanja.

Izvori