Thutmose IV – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: tl:Thutmose IV
m r2.7.3) (robot Dodaje: he:תחותמס הרביעי
Red 59: Red 59:
[[fi:Thutmosis IV]]
[[fi:Thutmosis IV]]
[[fr:Thoutmôsis IV]]
[[fr:Thoutmôsis IV]]
[[he:תחותמס הרביעי]]
[[hr:Tutmozis IV.]]
[[hr:Tutmozis IV.]]
[[hu:IV. Thotmesz]]
[[hu:IV. Thotmesz]]

Verzija na datum 21 januar 2013 u 01:58

Prethodi:
Amenhotep II
Faraon Egipta
18. dinastija
Slijedi:
Amenhotep III
Thutmose IV
Granitna bista Thutmosea IV
Vladavina 1401. pne.1391. pne. or
1397. pne.1388. pne.
Nomen
G39N5
<
G26mss
>

Thutmose
Thoth ga je rodio
Praenomen
M23L2
<
ra
mn
xprZ2
>

Menkheperure
"Stvoren u obliku Re"
Potomci Amenhotep III, Siatum (?), Amenemhat,
Tiaa, Amenemopet, Petepihu, Tentamun
Otac Amenhotep II
Majka Tiaa
Grob KV43

Thutmose IV (nekad spominjan kao Thutmosis ili Tuthmosis IV što znači Thoth je rođen) bio je osmi po redu faraon 18. dinastije Egupta. Njegovo kraljevsko ime bilo je Menkheperure.

Život

Thutmose IV je rođen u braku Amenhotepa II i Tiaae ali nije bio prijestonasljednik Amenhotepa II. Neki naučnici špekuliraju kako je Thutmose svrgnuo starijeg brata, a kasnije naručio izradu Stele snova kako bi opravdao svoje kraljevanje.

Thutmoseovo najslavnije dostignuće je obnova Sfinge u Gizi i izgradnja Stele snova. Prema Thutmoseovim riječima na Steli snova, kao mladi princ je prilikom lova zastao da se odmori ispod glave Sfinge, tada do grla zakopane u pijesku. Ubrzo je zaspao i sanjao kako mu Sfinga govori da će, ako ukloni pijesak i obnovi je, postati novi faraon. Nakon obnove Sfinge, postavio je izrezbarenu drvenu tablu, danas poznatu kao Stela snova, između dvije Sfingine kandže. Mnogi taj čin smatraju primjerom kraljevske propagande.[1].

Malo se zna o njegovoj kratkoj desetogodišnjoj vladavini. Suzbio je ustanak u Nubiji u 8. godini vladavine 1393. pne. a na jednoj steli se spominje kao Osvajač Srije[2], ali se malo što može zaključiti o njegovim vojnim pohodima.

Vladavina Thutmosea IV je ipak značajna, jer je bio prvi vladar Novog kraljevstva koji je uspostavio mirne donose s kraljevstvom Mitanni i oženio mitannijsku princezu kako bi potvrdio taj savez. Uloga Thutmosea IV u tim događajima je dokumentirana u pismu iz Amarne koju je decenijama kasnije napisao Tushratta, kralj Mittaniaja iz doba vladavine Akhenatena, unuka Thutmosea IV.

Kao i svi Thutmosidi, i on je gradio monumentalne građevine. Thutmose IV je dovršio obelisk započet u doba Thutmosea III, koji je, s 32 m (105 stopa) visinhe, najviši obelisk ikada podignut u Egiptu, u Hramu u Karnaku.[3] Rimski carevi su ga kasnije odveli u Rim, a danas ga može naći na Trgu Sv. Petra u Vatikanu.

Grob

Thutmose bio je sahranjen u Dolini kraljeva, u grobu KV43, ali je njegovo tijelo sklonjeno u skladište mumija u KV35, gdje ga je otkrio Victor Loret 1898. Pretraga njegovog tijela pokazuje da je u vrijeme smrti bio jako bolestan. Naslijedio ga je sin Amenhotep III.

Footnotes

  1. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, 1994. pp.113-114
  2. Clayton, op. cit., p.114
  3. Clayton, op. cit., p.114

V. također

Šablon:Link FA