Hidžaz – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Mijenja: cy:Hijaz
Jotterbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: ml:ഹിജാസ്
Red 62: Red 62:
[[ko:헤자즈]]
[[ko:헤자즈]]
[[lt:Hidžazas]]
[[lt:Hidžazas]]
[[ml:ഹിജാസ്]]
[[ms:Hijaz]]
[[ms:Hijaz]]
[[nl:Hidjaz]]
[[nl:Hidjaz]]

Verzija na datum 19 januar 2013 u 20:15

Karta koja današnju saudijsku oblast označava crveno, a Kraljevinu iz 1923. zeleno

al-Hejaz (također Hijaz, Hedjaz; arapski: الحجازal-Ḥiǧāz, doslovno "barijera") je regija na zapadu današnje Saudijske Arabije. Granice su joj uglavnom određene obalom Crvenog mora, te se pruža od Haqla u Akapskom zaljevu do Jizana. Glavni grad je Jeddah, ali je vjerojatno poznatija po islamskim svetim gradovima Meka i Medina. Zbog islamskih svetih mjesta Hejaz ima veliku važnost kako u arapskom tako i u islamskom svijetu, odnosno politici. Naziv barijera je dobila zato što razdvaja zemlju Najd na istoku od zemlje Tihama na zapadu.

Historija

Historijski dokazi ukazuju na to da je Hedžaz (ili barem neki njegovi dijelovi) bio pod rimskom vlašću kao provincija Arabia Petraea.[1] Kasnije je vijekovima bio vlašću regionalnih sila kao Egipat da bi od 16. vijeka postao dio otomanske države gdje je administrativnom reorganizacijom 1864. formiran Vilajet Hedžaz. Početkom 20. vijeka Hedžaz je uživao kratkotrajni period kao nezavisna država. Godine 1916. je Sharif Hussein ibn Ali proglasio nezavisnost Hedžaza, ali je je njegovu vlast godine 1924. srušio Ibn Saud iz susjedne regije Nejd te formirao Kraljevinu Hedžaza i Nedžda, kasnije poznatu kao Kraljevina Saudijska Arabija.

Geografija

U geološkom smislu Hedžaz je smješten u Velikoj dolini rasjeda. Oblast je poznata po tamnijem pijesku vulkanskog porijek.a. Hedžaz u nekim izvorima uključuje i gorje Sarawat koje topografski razdvaja Najd od Tehamaha.

Gradovi

Karta koja pokazuje lokaciju unutae Saudijske Arabije

V. također

Izvori

  1. Kesting, Piney (May/June 2001). „Well of Good Fortune”. Saudi Aramco. Pristupljeno 20. 03. 2007.