Kleopatra III od Egipta – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
LaaknorBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Dodaje: he:קלאופטרה השלישית
Red 33: Red 33:
[[fi:Kleopatra III]]
[[fi:Kleopatra III]]
[[fr:Cléopâtre III]]
[[fr:Cléopâtre III]]
[[he:קלאופטרה השלישית]]
[[id:Kleopatra III]]
[[id:Kleopatra III]]
[[is:Kleópatra 3.]]
[[is:Kleópatra 3.]]

Verzija na datum 10 januar 2013 u 12:36

Kleopatra III (grč. Κλεοπάτρα, 161-101. god. pre n.e.) bila je kraljica helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida od 142. do 101. godine pre n.e.

Bila je ćerka Ptolemeja VI Filometora i Kleopatre II. Posle očeve smrti 145. god. pre n.e. njen brat Ptolemej VII je postao novi vladar voljom Kleopatre koja je delovala kao regent. S druge strane, njen stric Ptolemej VIII Fiskon pokušao je da se nametne za vladara. Prvo je ubio Ptolemeja VII i oženio se sestrom Kleopatrom II, a zatim, kako bi suzbio uticaj Kleopatre II, oženio se svojom sinovicom Kleopatrom III 142. god. pre n.e. Kleopatra rodila je Ptolemeju Fiskonu brojno potomstvo: Ptolemeja IX Latira, Ptolemeja X Aleksandra I, Kleopatru IV, Kleopatru Trifainu i Kleopatru Selenu I.

Ptolemej VIII Fiskon je preminuo 116. godine pre n.e. i testamentom je odredio Kleopatru III za naslednicu pri čemu je trebala za savladara da uzme jednog od sinova. Iako je Kleopatra želela da za savladara uzme Ptolemeja Aleksandra, stanovnici Aleksandrije su otvoreno bili za starijeg sina, Ptolemeja Latira, koji je u to vreme bio upravnik Kipra. Zatim je Ptolemej Latir zavladao kao Ptolemej IX, ali je Kleopatra već 110. izazvala njegovo svrgavanje i proizvela Ptolemeja Aleksandra za vladara. Međutim, Kleopatra je i posle toga podsticala rivalitet između sinova koji su se smenjivali na prestolu i 109. i zatim 107. godine pre n.e. Na kraju, Ptolemej X Aleksandar I je 101. naredio pogubljenje Kleopatre kako bi osigurao svoj vladarski položaj.

Prethodi:
Ptolemej VIII i Kleopatra II
Ptolemejska kraljica Egipta
Prva vladavina
sa Ptolemejem VIII i Kleopatrom II
Slijedi:
Kleopatrom II
Prethodi:
Kleopatra II
Ptolemejska kraljica Egipta
Druga vladavina
sa Ptolemejem VIII, Kleopatrom II, Ptolemejem IX i Ptolemejem X
Slijedi:
Ptolemej X