Rejkjavik – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: pa:ਰੇਕਿਆਵਿਕ
m r2.7.3) (robot Dodaje: or:ରେକ୍ଜାଭିକ
Red 194: Red 194:
[[nov:Reykjavík]]
[[nov:Reykjavík]]
[[oc:Reykjavík]]
[[oc:Reykjavík]]
[[or:ରେକ୍ଜାଭିକ]]
[[os:Рейкьявик]]
[[os:Рейкьявик]]
[[pa:ਰੇਕਿਆਵਿਕ]]
[[pa:ਰੇਕਿਆਵਿਕ]]

Verzija na datum 8 januar 2013 u 16:51

Rejkjavik (isl. Reykjavík) je glavni i ujedno najveći grad Islanda, ima 117,721 stanovnika (2007). Smješten na zapadnoj obali Islanda, Rejkjavik je osnovao u 9. vijeku jedan norveški viking koji ga je nazvao "zaljev koji se dimi", zbog toplih para koje su se dizale u blizini. Rejkjavik je industrijski i lučki grad u kojemu živi većina islandskoga stanovništva u savremenim gradskim četvrtima s prostranim zelenim površinama, sa živopisnim kutićima i niskim kućama prekrivenim raznobojnim limenim krovovima. Najvažnije građevine su zgrada Parlamenta i luteranska katedrala Hallgrimskirkja. Rejkjavik je također živahno kulturno središte, a ima i bogat noćni život; ondje se nalazi univerzitet, te mnogobrojne knjižare i izdavačke kuće.

Geografija

Zaljev Faxaflói i vulkan Esja

Reykjavík se nalazi u jugozapadni obali Islanda u zaljeva Faxaflói na početku poluotoka Reykjanes. Je okružen puno drugih poluotoka, otoka, zaljeva i kanala. Islandom iz jugozapada k sjeveroistoku ide litosferna ploča, koja radi u gradu ponekad potrese. Primjer je 4500 godina stari događaj, kad se iz planine Bláfjöll valjala lava a bila usmjerena k gradu, ali kad je došla u dolinu rijeke Elliðaá, koja teče istočnim Reykjavíkom, je kasnije lava došla k moru u zaljeva Elliðavogur a nije postigla Reykjavík.

Rijeka Elliðaá

Tijekom ledene dobe prije 10 000 godina su dio grada pokrivali veliki ledenjaci. Mjesta, koja nisu pokrivala ledenjaki su bili poplavljeni morom. Na kraju ledene dobe, kad je došlo toplije klima su se neka brda kao Öskjuhlíð promjenila u otoke. Razina mora je bila visoka kao Öskjuhlíð, koji je 43 metara visok. Brda Öskjuhlíð i Skólavörðuholt izgledaju kao bivši vulkani, koji bili aktivni za vrijeme ledene dobe. Iza ledene dobe su se ledenjaki smanjili do sadašnog oblika.

Najveća rijeka, koja teče Reykjavíkom je Elliðaá. Nemogu tamo brodi, ali zato je ovdje puno lososa. Silueta grada je vulkan Esja, koji ima 914 metara i je najvišom vulkanom u okolini.

Skoro cijeli grad se nalazi na poluotoku Seltjarnarnes, ali njegove predgrađe su daleko na jug i istok. Reykjavík se neprestalno širi.

Vrijeme

Maksimalna i minimalna temperatura i oborina:

Mjesec Sij Vel Ožu Tra Svi Lip Srp Kol Ruj Lis Stu Pro Godina
Maksimalna temperatura 1°C 2°C 2°C 5°C 8°C 11°C 13°C 12°C 10°C 6°C 3°C 2°C 6°C
Minimalna temperatura -2°C -1°C -1°C 0°C 3°C 6°C 8°C 7°C 5°C 2°C 0°C -2°C 2°C
Oborina 89mm 64mm 62mm 56mm 42mm 42mm 50mm 56mm 67mm 94mm 78mm 79mm 779mm


Gradovi partneri

Gradovi partneri Reykjavíka su:


Koordinate: 64°08' S; 21°56' Z

Šablon:Link FA