Aritmetika – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (Bot: mijenja yi:חשבון sa yi:אריטמעטיק
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Dodaje: my:ဂဏန်းသင်္ချာ
Red 78: Red 78:
[[ms:Aritmetik]]
[[ms:Aritmetik]]
[[mwl:Aritmética]]
[[mwl:Aritmética]]
[[my:ဂဏန်းသင်္ချာ]]
[[nah:Tlapōhuallōtl]]
[[nah:Tlapōhuallōtl]]
[[nap:Artemeteca]]
[[nap:Artemeteca]]

Verzija na datum 12 decembar 2012 u 09:07

Aritmetika je grana matematike koja beleži osnovne osobine određenih operacija sa brojevima. Dolazi od grčke reči arithmetike, koja se sastoji od dve reči: arithmos (broj) i techne (umeće).

Postoje četiri operacije:

iako se ponekad ovde uvrštavaju i naprednije operacije, kao što su dizanje na kvadrat (kvadriranje) i vađenje korena (korenovanje). U aritmetici postoji prvenstvo operacija gde množenje i deljenje imaju prednost nad sabiranjem i oduzimanjem. Stavljanjem u zagrade, koje imaju prednost u odnosu na druge operacije, je moguće promeniti redosled izračunavanja u izrazima.

Aritmetika prirodnih, celih, racionalnih (u obliku razlomaka) i realnih brojeva (koji imaju decimale) obično se uči u osnovnoj školi. Tada se uči i procentni račun, odnosno predstavljanje brojeva pomoću postotaka. Ipak, većina odraslih oslanja se na kalkulatore, računare ili abakuse da bi izračunala aritmetičke operacije.

Pojam "aritmetika" koristi se i za osnovnu teoriju brojeva; u tom kontekstu se pojavljuju i Osnovna teorema aritmetike i aritmetičke funkcije.

Šablon:Link FA