Drevna sela sjeverne Sirije – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hr wiki
 
Red 55: Red 55:
[[es:Aldeas antiguas del norte de Siria]]
[[es:Aldeas antiguas del norte de Siria]]
[[he:הכפרים העתיקים בצפון סוריה]]
[[he:הכפרים העתיקים בצפון סוריה]]
[[hr:Antička sela sjeverne Sirije]]
[[hu:Holt városok]]
[[hu:Holt városok]]
[[ka:მკვდარი ქალაქები]]
[[ka:მკვდარი ქალაქები]]

Verzija na datum 3 decembar 2012 u 17:53

Antička sela sjeverne Sirije
Svjetska baštinaUNESCO
Šablon:ZD+X/S


Mrtvi gradovi Sirije na mapi Sirije
Mrtvi gradovi Sirije
Mrtvi gradovi Sirije
Lokacija antičkih sela u sjevernoj Siriji
Registriran:2011. (35. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv, v
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Plan mrtvog grada Serjilla

Antička sela sjeverne Sirije čini skupina od 40 sela (od oko njih 700) grupiranih u osam parkova koji se nalaze u sjeverozapadnoj Siriji, jugozapadno od Alepa, a pružaju izvanredno svjedočanstvo seoskog života u kasnoj antici i tijekom bizantskog razdoblja. Napuštena od 8. do 10. stoljeća, sela koja datiraju od 1. do 7. stoljeća (kao što su: Serjilla, Al-Bara, Telanissos, i dr.), poznata i kao Mrtvi gradovi Sirije[1], imaju izuzetno dobro očuvan krajolik i arhitektonske ostatke stambenih zgrada, poganskih hramova, crkava (kao što je Crkva Svetog Simeona Stupnika iz 475. god. u mrtvom gradu Telanissosu[2]), cisterni, termi, itd. Reliktni kulturni krajolik ovih sela također predstavlja važnu ilustraciju prijelaza iz antičkog poganskog svijeta rimskog carstva do bizantskog kršćanstva. Poneki posjedi ilustriraju hidrauličke tehnike, obrambene zidove i planiranje rimskih poljoprivrednih parcela kao svjedočanstvo majstorstva mještana u poljoprivrednoj proizvodnji.

Napušteno i danas pusto, područje mrtvih gradova nekad je obiliovalo velikim brojem prosperitetnog stanovništva, jer je bogato maslinicima i bilo je zaleđe velikog kršćanskog središta, grada Antiohije. Gradovima i selima ("gradovi" je pogrešan naziv, ali zvuči dramatičnije) nedostaje mrežni plan antičkih gradova, i umjesto toga čini se kako su se ova naselja organski razvila u prirodi.

Nakon islamskog osvajanja bizantskoga svijeta, politički i demografski centar preselio se iz Antiohije u Damask i ovoj regiji, koja je ovisila o Antiohiji, počelo je propadati. Njegovi stanovnici su se odselili ostavljajući za sobom duh gradova. U nedostatku provala ili prirodnih katastrofa, ti gradovi i sela su ostali izvanredno dobro očuvani kroz stoljeća. Zbog toga su od 2011. godine upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Izvori

  1. Mrtvi gradovi Sirije (en) Preuzeto 14. srpnja 2011.
  2. Crkva Svetog Simeona Stupnika na en.wikipedia.org (en) Preuzeto 14. srpnja 2011.

Vanjske poveznice

Šablon:Link FA