Who's Afraid of Virginia Woolf? (film) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
Red 97: Red 97:
<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->


[[bg:Кой се страхува от Вирджиния Улф? (филм)]]
[[ca:Qui té por de Virginia Woolf?]]
[[ca:Qui té por de Virginia Woolf?]]
[[da:Hvem er bange for Virginia Woolf? (film)]]
[[da:Hvem er bange for Virginia Woolf? (film)]]

Verzija na datum 3 decembar 2012 u 01:45

Who's Afraid of Virginia Woolf?
Originalni filmski poster
RežijaMike Nichols
ProducentErnest Lehman
ScenarioErnest Lehman
sinopsis: Edward Albee
UlogeElizabeth Taylor
Richard Burton
George Segal
Sandy Dennis
MuzikaAlex North
FotografijaHaskell Wexler
MontažaSam O'Steen
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
22. 6. 1966 (1966-06-22)
Trajanje131 min.
ZemljaŠablon:SADk
Jezikengleski
Budžet7,5 million $
Bruto prihod40,000.000 $

Tko se boji Virginije Woolf? (engl. Who's Afraid of Virginia Woolf?) je Oskarom nagrađeni film iz 1966., adaptacija istoimenog kazališnog djela kojeg je napisao Edward Albee. Film je režirao Mike Nichols a producirao ga je Warner Bros..

Radnja

Šablon:Spoiler

Radnja filma se odvija jedne subotnje večeri na sveučilištu New England a glavni protagonisti su bračni par: povjesničar George koji je u braku postao cinik i njegova supruga alkoholičarka Marta, koja se ne može pronaći u procesu starenja i koja je kćerka predsjednika sveučilišta. U posjeti Georgu i Marti, dolazi njihovi susjedi mladi bračni par Nick i Honey. Pred šokiranim gostima i potpomognuti alkoholom George i Marta pokazuju sve frustracije njihovog 20-o godišnjeg braka kroz stalne psihičke duele. George i Marta u trenutcima kad su bili nasamo sa Nickom i Honey saznali su neke detalje iz njihove veze i te informacije primjenjuju da bi isprovocirali i mladi bračni par što im na kraju i uspijeva.

Adaptacija

Warner Bros. je za glavne uloge predvidio Bette Davis i Jamesa Mesona, ali na kraju angažira par Elizabeth Taylor i Richarda Burtona koji je obećavao publicitet filma zbog njihovog turbulentnog braka. Taylorin honorar za film je bio milijun dolara dok je Burton dobio 750 000 dolara. Osim toga dobili su 10% od zarade filma, tako da se njihova sveukupna zarada popela na više od 6 milijuna dolara.

Filmska inačica razlikuje se malo od kazališne. U kazališnoj inačici imaju samo 4 osobe u cijelom komadu, dok u filmskoj postoji i jedna sporedna uloga, konobar na benzinskoj pumpi, koji izgovori i nekoliko rečenica i njegova supruga, koja samo servira piće i poslije toga nestaje. Te dvije uloge su dodjeljenje Franku Flanaganu, inače zaduženom za osvjetljenje u filmu i njegovoj supruzi Agnes.

U kazališnom djelu radnja se odvija isključivo u Georgovoj i Martinoj kući. U filmu jedna scena se odvija već na pomenutoj benzinskoj pumpi, jedna u Georgovom i Martinom vrtu i jedna u njihovom autu. Ako se zanemare te male razlike može se reći da se film tijesno pridržava radnje iz kazališnog komada.

Uloge

Nagrade i nominacije

Napomena: Znak Šablon:Da (SR)označava osvojenu nagradu dok znak Šablon:Ne (SR)označava nominaciju.

U popularnoj kulturi

Film je 1976. postao predmetom parodije u skeču prikazanom u britanskoj TV-emisiji Benny Hill Show, gdje je Benny Hill istovremeno tumačio i Burtonovu i Taylorinu ulogu.

Izvori

Vanjske veze

Nagrade
Prethodi:
The Miracle Worker
Dobitnik Oscara za
najbolju glumicu i najbolju sporednu glumicu
Slijedi:
Network