Viktor II – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m OC Ripper premjesti stranicu Viktor II. na Viktor II
nadopuna
Red 17: Red 17:
<!--| fusnota = (15)-->
<!--| fusnota = (15)-->
|}}
|}}
'''Viktor II.''', rođen kao ''Gebhard [[grof]] od Calwa, Tollnsteina i Hirschberga'' bio je '''153''' [[papa]], od [[16. april]]a [[1055]]. do [[28. jul]]a [[1057]]. godine.
'''Viktor II.''', rođen kao ''Gebhard [[grof]] od Calwa, Tollnsteina i Hirschberga'' bio je '''153.''' [[papa]], od [[16. april]]a [[1055]]. do [[28. jul]]a [[1057]]. godine.

{{Biog-stub}}
Rodio se kao sin [[Nijemci|njemačkog]] grofa Hartwiga od [[Calw]]a, te je bio u rodu sa [[Sveto Rimsko Carstvo|rimsko-njemačkim]] carem [[Heinrich III, sveti rimski car|Heinrichom III]]. Oko 1043. godine je na inzistiranje Gebharda, [[biskup Ratisbona|biskupa Ratisbona]], imenovan za [[biskup Eichstätta|biskupa Eichstätta]]. Na tom je mjestu postao jedan od najbližih suradnika cara Heinricha III.

Kao i kod nekoliko njegovih prethodnika i sunarodnjaka ([[Klement II]], [[Damaz II]], [[Lav IX]]), i Viktor II je svoj pontifikat dugovao caru. Nakon što je Lav IX u proljeće 1054. preminuo, u [[Mainz]] je kod cara došla delegacija iz [[Rim]]a na čelu sa uglednim i reformski nastrojenim redovnikom Hildebrandom (budući papa [[Grgur VII]]), koja je tražila imenovanje nasljednika. Car je predložio Gebharda, koji je nakon nekoliko mjeseci došao u Rim, bio formalno izabran i uzeo ime Viktor II.

Njegov pontifikat je započeo organiziranjem crkvenog koncila u [[Firenca|Firenci]] u kome su potvrđeni raniji ukazi protiv [[simonija|simonije]], svećeničkog braka i oduzimanja crkvenog zemljišta od strane lokalnih feudalaca. Godine 1056. je došao u Njemačku na carski dvor. Bio je uz Heinrichovu samrtnu postelju u [[Bodfeld]]u 5. oktobra 1056. Poslije je imenovan skrbnikom Heinrichovog malodobnog sina i nasljednika [[Heinrich IV, sveti rimski car|Heinricha IV]] i savjetnikom carice majke [[Agnes od Poitoua]]. Na tom je mjestu uživao značajan uticaj na Carstvo.

Sljedeće godine se vratio u Italiju, ali je nedugo potom preminuo u [[Arezzo]]u. Pred smrt je naložio da mu se posmrtni ostaci prenesu u [[Eichstätt]]; na putu je kolonu presrela grupa građana [[Ravenna|Ravenne]] te posmrtne ostatke prisvojila te ih pokopala u [[Teodorikov mauzolej|Teodorikovom mauzoleju]].

Iako se više papa tradicionalno naziva "njemačkim papama", Viktor II je pretposljednji papa koji je bio porijeklom sa teritorija današnje [[Njemačka|Njemačke]] (posljednji je trenutni papa [[Benedikt XVI]]).

{{pape}}
{{pape}}


[[Kategorija:Rođeni 1010-ih]]
[[Kategorija:Umrli 1057.]]
[[Kategorija:Pape]]
[[Kategorija:Pape]]



Verzija na datum 23 novembar 2012 u 10:18

Viktor II.

Pravo ime Gebhard grof od Calwa, Tollnsteina i Hirschberga
Papinstvo počelo 16. april 1055.
Papinstvo završilo 28. jul 1057.
Prethodnik Lav IX.
Nasljednik Stjepan IX.
Rođen oko 1018.
Vojvodstvo Bavarska, Sveto Rimsko Carstvo
Umro 28. srpnja 1057.
Arezzo, Sveto Rimsko Carstvo
Ostali pape imena Viktor

Viktor II., rođen kao Gebhard grof od Calwa, Tollnsteina i Hirschberga bio je 153. papa, od 16. aprila 1055. do 28. jula 1057. godine.

Rodio se kao sin njemačkog grofa Hartwiga od Calwa, te je bio u rodu sa rimsko-njemačkim carem Heinrichom III. Oko 1043. godine je na inzistiranje Gebharda, biskupa Ratisbona, imenovan za biskupa Eichstätta. Na tom je mjestu postao jedan od najbližih suradnika cara Heinricha III.

Kao i kod nekoliko njegovih prethodnika i sunarodnjaka (Klement II, Damaz II, Lav IX), i Viktor II je svoj pontifikat dugovao caru. Nakon što je Lav IX u proljeće 1054. preminuo, u Mainz je kod cara došla delegacija iz Rima na čelu sa uglednim i reformski nastrojenim redovnikom Hildebrandom (budući papa Grgur VII), koja je tražila imenovanje nasljednika. Car je predložio Gebharda, koji je nakon nekoliko mjeseci došao u Rim, bio formalno izabran i uzeo ime Viktor II.

Njegov pontifikat je započeo organiziranjem crkvenog koncila u Firenci u kome su potvrđeni raniji ukazi protiv simonije, svećeničkog braka i oduzimanja crkvenog zemljišta od strane lokalnih feudalaca. Godine 1056. je došao u Njemačku na carski dvor. Bio je uz Heinrichovu samrtnu postelju u Bodfeldu 5. oktobra 1056. Poslije je imenovan skrbnikom Heinrichovog malodobnog sina i nasljednika Heinricha IV i savjetnikom carice majke Agnes od Poitoua. Na tom je mjestu uživao značajan uticaj na Carstvo.

Sljedeće godine se vratio u Italiju, ali je nedugo potom preminuo u Arezzou. Pred smrt je naložio da mu se posmrtni ostaci prenesu u Eichstätt; na putu je kolonu presrela grupa građana Ravenne te posmrtne ostatke prisvojila te ih pokopala u Teodorikovom mauzoleju.

Iako se više papa tradicionalno naziva "njemačkim papama", Viktor II je pretposljednji papa koji je bio porijeklom sa teritorija današnje Njemačke (posljednji je trenutni papa Benedikt XVI).