Jehovini svjedoci – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (Bot: mijenja gl:Testemuñas de Xehová sa gl:Testemuñas de Xeová; kozmetičke promjene
m r2.7.3) (robot Mijenja: tn:Basupi ba ga Jehofa
Red 143: Red 143:
[[th:พยานพระยะโฮวา]]
[[th:พยานพระยะโฮวา]]
[[tl:Mga Saksi ni Jehova]]
[[tl:Mga Saksi ni Jehova]]
[[tn:Basupi ba ga Jehova]]
[[tn:Basupi ba ga Jehofa]]
[[tr:Yehova'nın Şahitleri]]
[[tr:Yehova'nın Şahitleri]]
[[ts:Timhoni Ta Yehovha]]
[[ts:Timhoni Ta Yehovha]]

Verzija na datum 22 novembar 2012 u 15:13

Jehovini svjedoci
{{{slikatekst}}}
Zgrada Kule stražari u njujorškom Brooklynu
Klasifikacija milenarijanska, restoracionistička
Orijentacija kršćanska
Geografsko područje svijet
Osnivač Charles Taze Russell (osnovao Pokret proučavatelja Biblije)
Osnivanje 1876: Proučavatelji Biblije
1931: ime Jehovini svjedoci
Pennsylvania i Država New York, SAD
Odvojila se od Pokret proučavatelja Biblije
Kongregacije 109.403
Članova 7,65 mil.
Službeni website http://www.watchtower.org
Statistike prema 2012 Yearbook of Jehovah's Witnesses

Jehovini svjedoci su kršćanska vjerska zajednica.

Da bi se razlikovali od drugih hrišćana, odlučili su se za naziv kojim sebe prepoznavali kao prave hrišćane. Zato su od 1931. godine prihvatili ime Jehovini svedoci. Taj naziv počiva na temelju biblijskog citata iz Izaije, gde Svemogući Gospodin naziva svoje sluge sopstvenim svedocima (Isaija 43:10-12).

Istorija

Početkom 1870-ih godina Čarls Rasel i neki njegovi prijatelji započeli su iscrpno, od bilo koje crkvene denominacije nezavisno proučavanje Svetog pisma s obzirom na Hristov povratak. Isto tako, započeli su sa istraživanjem temeljnih učenja Pisma. To je bio početak današnjih aktivnosti Jehovinih svedoka.

Čarls Rasel je rođen 1852. godine u Pitsburgu u Pensilvaniji, SAD. Bavio se trgovinom, ali se ubrzo proučio kao tumač Svetog Pisma. Od mladosti su ga zanimala teološka pitanja. U suštini, on nije prihvatao popularnu praksu da je roditeljska religija i ona prava, već je koristio Bibliju i kroz molitvu razabirao učenja koja nemaju temelja u svetom pismu, kao: nauku o paklu, besmrtnost duše, trojednom bogu..., a usvajao one nauke koje imaju čvrst temelj u svetom pismu. Rasel se bavio i pisanjem. (“Biblijske studije“) Godine 1879. pokrenuo je časopis Stražarska kula kao vesnik prisustva Hristovog, koji je uređivao do svoje smrti 1916. godine. Odredo je da propovednička delatnost mora u potpunosti zavisiti od dobrovoljnih priloga i da ne treba vršiti sakupljanje novca. Isto tako, poruka se trebala prenositi putem neplaćenih, dobrovoljnih napora onih koji veruju. On je i sam dao doprinos sredstvima koje je nakupio u svom poslu do tog vremena. Tako je 1884.osnovano Traktatno društvo Sionske stražarske kule kao neprofitna korporacija u Pensilvaniji. Predsednik korporacije trebao se izabirati godišnje. Time je omogućeno pravno sredstvo, nezavisno od života bilo kog pojedinca, za sprovođenje biblijsog obrazovanja. Rasel je izabran za prvog predsednika a njegova kancelarija smatrala se tadašnjim glavnim sedištem, centralom. Njegov rad su produžili njegovi saradnici, tako da su se Jehovini svedoci raširili i propagirali biblijsko učenje na svim kontinentima. To rade vrlo revno na javnim mestima i po privatnim stanovima. I kao temelj za svoj rad pozivaju se na Gospodinov poziv u Mateju 28:19,20, Matej 24:14 i verovanje da svi pravi hrišćani trebaju i oponašati Hrista i tako deliti svoju spoznaju o bogu sa bližnjima motivisani ljubavlju. Inicijativu za ovu sveobuhvatnu delatnost dao je drugi predsednik Udruženja Jozef Raterford. U mnogim zemljama korišten je radio program putem kog su se držali biblijski govori.

Jehovini svjedoci propovijedaju od kuće do kuće u Sofiji u Bugarskoj.
Dvorana Kraljevstva u Karlsruhe u Nemačkoj
Jehovini svjedoci propovijedaju na ulici Lavova u Ukrajini.

Verovanja

Jehovini svedoci odbacuju, između ostalih, dogmu o Trojstvu, jer o njoj se ne govori u Svetom Pismu. U ovo se može uveriti svako ko poznaje tekst Svetog Pisma. Oni osporavaju i odbacuju i nehrišćanske simbole kao križ, praznike i običaje, jer su oni, po Bibliji, mnogobožačkog,tj. paganskog porekla.

Komentar rečenice: "U ovo se može uveriti svako ko poznaje tekst Svetog Pisma." Ovo je tvrdnja Jehovinih svedoka,na suprot svi ostali koji poznaju Bibliju tvrde suprotno.Tako da smatram da bi ova rečenica trebala da se izmeni u : "Neka svako uzme Bibliju pa neka bez ičijeg uticaja sam dođe do zaključka" Izjavom koju kritikujem se nameće sopstvena doktrina.

Metode osporavanja krsta od strane Jehovinih svedoka su veoma diskutabilne. I ovde bih predložio radije proučavanje tih tvrdnji jer metode kojima se služe da ospore nisu prilične za jednu organizaciju koja tvrdi da je u istini.

"Do krajeva zemlje"

Što se tiče brojčanog stanja, Jehovini svedoci su neprestano u intenzivnom razvoju od osnivanja Organizacije pa sve do danas. Nakon skromnih početaka kada je bilo svega nekoliko pristalica novih saznanja, do danas je Zajednica Jehovinih svedoka postala prava međunarodna organizacija sa oko 7,65 miliona članova u preko 236 zemalja širom sveta. Osim toga, vode preko 6 miliona besplatnih kućnih biblijskih studija sa zainteresovanim osobama koje za relativno kratko vreme usvajaju biblijsko spoznanje i u većini slučajeva postaju i sami Jehovini svedoci, pa samim tim i propovednici.

Jehovini svedoci nisu sekta jer nisu otcepljeni deo neke konfesije, crkve, verske zajednice ili drugog oblika verske organizacije, već potiču iz raznih religija i verskih društava širom sveta. Mnogi Svedoci su bivši pripadnici crkava, sekti, plemenskih religija itd., a mnogi od njih bili su ateisti pre nego što su prihvatili biblijska učenja. Isto tako, nisu ni kult, jer nemaju ljudskog vođu, nego se trude slediti primer Isusa Hrista kako u govoru i ponašanju, tako i u javnom delu propovedanja i stvaranja učenika (što je upravo često predmet kritika mnogih crkava).

Osobno proučavanje Biblije

Eksterni linkovi


Šablon:Link FA

Jehovini svedoci - Osnovna biblijska učenja koja zastupaju
Sveto pismo nedeljiva je celina i predstavlja Božju nadahnutu Reč 2.Timoteju 3:16; 2.Petrova 1:20,21
Isus Hrist Božji prvorođeni Sin, nije jednak s Bogom Matej 3:17; Dela apostolska 4:12
Bog Stvoritelj svega, Suveren celog svemira Jovan 10:36; 6:57; Otkrivenje 4:11
Božje ime Jehova Njegovo lično ime koje ga razlikuje od svih drugih bogova Psalam 83:18; Isaija 26:4
Mučenički stub (krst) Isus nije razapet na krstu, već na stubu srama Galatima 3:13; Dela apostolska 5:30
Otkupnina vrednost Isusovog savršenog života položenog za grešno čovečanstvo Matej 20:28; 1.Timoteju 2:5,6
Božje Kraljevstvo Božja vladavina za celo čovečanstvo Danilo 2:44; 7:13,14; Isaija 9:6,7; Matej 6:9,10
Duša to je sam čovek, životinja ili njihov život; smrtna je Ezehijel 18:4; Propovednik 9:10
Spiritizam komunikacija sa nadljudskim demonskim silama koje Biblija strogo osuđuje 5.Mojsijeva 18:10-12; Galatima 5:19
Uskrsenje osnovna nauka Biblije; predviđeno uskrsavanje miliona umrlih osoba 1.Korinćanima 15:20-22; Jovan 5:28,29; 11:25,26
Satana Božji neprijatelj i klevetnik, uzročnik sveg zla i patnje 1.Jovanova 5:19; 2.Korinćanima 4:4; Jovan 12:31
Ostala učenja i verovanja Svedoka: potražite opširnije informacije o: Krv, 144 000, Molitva, Pakao, Kipovi, i dr.