Razlike između izmjena na stranici "Ihtis"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bez izmjene veličine ,  prije 8 godina
m/м
r2.7.3) (robot Dodaje: no:Ichthys; kozmetičke promjene
m/м (r2.7.2+) (robot Mijenja: pt:Ichtys)
m/м (r2.7.3) (robot Dodaje: no:Ichthys; kozmetičke promjene)
Rana usmena predaja, koja je kasnije uzela i pisani oblik, pripovijeda da je u vrijeme progona kršćana u [[Rimsko Carstvo|Rimskom Carstvu]] [[riba]] korištena kao kršćanski znak raspoznavanja, budući da grčka riječ ἰχθύς u sebi krije početna slova izraza Ιησούς Χριστός Θεού υιός σωτήρ:
 
ΙΗΣΟΥΣ (''Iēsoûs'' »Isus«)
 
ΧΡΙΣΤΟΣ (''Christós'' »Krist - Pomazanik«)
 
ΘΕΟΥ (''Theoû'' »Božji«)
 
ΥΙΟΣ (''Hyiós'' »Sin«)
 
ΣΩΤΗΡ (''Sōtér'' »Spasitelj«)
 
Kao crtani simbol, koristio se jednostavnan prikaz ribe koji se sastojao od dvije zakrivljene linije, a nađeni su i kružni simboli, za koje se pretpostavlja da uključuju slova grčke riječi ἰχθύς.
Historijski nije sigurno da su ga već prvi kršćani koristili kao znak raspoznavanja, to jest kao tajnu lozinku.
 
Ipak, motiv ribe pojavljuje se već u 2. vijeku u [[grafit]]ima u [[katakomba|katakombama]]ma svetog Kalista u [[Rim]]u, a kasnije i na [[mazaik|mozaicima]] kršćanskih crkava. Oko [[200]]. godine kršćanski pisac [[Tertulijan]] u svome se kršćanskoj pouci o krštenju (''De baptismo'') poigrava motivom ribe, govoreći da su kršćani »ribice, po primjeru ''[ΙΧΘΥΣ]'' Isusa Krista, rođeni u vodi.«
 
Ta se Tertulijanova usporedba temelji na evanđeoskim izvještajima u kojima [[Isus]] čudesno hrani 5.000 ljudi kruhom i ribama (usp. [[Evanđelje po Marku]] 6,30-44; [[Evanđelje po Mateju]] 14,15-21; [[Evanđelje po Luki]] 9,12-17; [[Evanđelje po Ivanu]] 6,4-13), ili pak na Isusovu pozivu [[sveti Petar|Petru]] i njegovu bratu [[sveti Andrija|Andriji]], kad im kaže da će ih učiniti »ribarima ljudi« (ups. [[Evanđelje po Marku]] 1,17).
[[mk:Ихтис]]
[[nl:Ichthus (symbool)]]
[[no:Ichthys]]
[[pl:Ichthys]]
[[pt:Ichtys]]
108.638

izmjena

Navigacijski meni