Sisački partizanski odred – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 6: Red 6:
|kraj_datum=septembar 1941.
|kraj_datum=septembar 1941.
|mesto= šuma Brezovica kod Siska
|mesto= šuma Brezovica kod Siska
|vjernost=[[NOVJ|NOP odredi Jugoslavije]]
|vjernost=[[Datoteka:Yugoslav Partisans flag 1945.svg|25px]] [[NOVJ|NOP odredi Jugoslavije]]
|komandna_struktura=[[Glavni štab NOV Hrvatske]]
|komandna_struktura=[[Glavni štab NOV Hrvatske]]
|veličina= 79 boraca
|veličina= 79 boraca

Verzija na datum 23 oktobar 2012 u 08:10

Sisački partizanski odred

Spomenik Ustanku u šumi Brezovici kod Siska.
Aktivna 22.6. 1941.–septembar 1941.
Vjernost NOP odredi Jugoslavije
Veličina 79 boraca
Dio/deo Glavni štab NOV Hrvatske
Borbeni angažmani ustanak u NDH 1941.
Komandanti
Znameniti
komandanti
Vlado Janić Capo

Sisački narodnooslobodilački partizanski odred je bila prva stalna vojna jedinica koju su formirali hrvatski, odnosno jugoslavenski partizani 22.6. 1941. u šumi Brezovica kraj Siska svrhu oružane borbe protiv Sila Osovine. Taj datum se danas u Hrvatskoj obilježava kao Dan antifašističke borbe.

Sisački NOP odred je prvi antifašistički partizanski odred u Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji u drugom svetskom ratu.[1]

Formiranje

Odluku o formiranju Odreda je donio Okružni komitet Komunističke partije Hrvatske za Sisak, i to nakon vijesti o početku njemačkog napada na SSSR. Imao je 79 boraca. Većinu ljudstva su činili članovi KP iz okolice Siska, i to hrvatske nacionalnosti.[2] Komandant Odreda je bio Vlado Janić Capo.

Među borcima Odreda se nalazio i Janko Bobetko, koji će voditi hrvatske snage u ratu 1991-95.

Ratni put

Već sutradan je Odred izveo svoju prvu akciju, miniravši željezničku prugu između Siska i Grede. Tri dana kasnije je minirana pruga između Capraga i Siska, a potom je Odred formirao svoj logor u Žabinskoj šumi. Odred je sljedećih dana nastavio izvoditi akcije u okolici Siska.

Kako bi uništili Odred, vlasti NDH su iz Zagreba u područje Siska 22.7. kamionima poslali 500 ustaša. Tada je došlo do prvog većeg oružanog okršaja između partizana i ustaša, u kome su poginula 2 pripadnika Odreda.

Sljedeću važniju akciju je Sisački NOP odred imao 13.9. kada je upao u selo Topolovac i tamo zaplijenio 29 pušaka te pokidao TT-linije Sisak-Topolovac.

Zbog toga je u područje oko Siska upućeno 650 ustaša i domobrana koje su opkolile šumu Zalukinju, Brezovicu, Bukovicu i Laklan gdje je bio logor Odred. Suočen s nadmoćnim neprijateljem, Odred se noću povukao u pravcu Siska, a potom prešao Savu te se kod Šamarice spojio s banijskim partizanima.

Nekoliko dana kasnije su borci Petrinjske partizanske grupe i Sisačkog NOP odreda formirali novi - Kalinski partizanski odred.

Nasleđe

Spomenik posvećen osnutku odreda u šumi Žabno kod Siska.

Godine 1990, dan formiranja Sisačkog partizanskog odreda postao je novi praznik Republike Hrvatske, Dan antifašističke borbe, zamenivši dotadašnji Dan ustanka naroda Hrvatske u Srbu 27. jula.

Literatura

Izvori

  1. Nikola Anić, Antifašistička Hrvatska: Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske 1941.-1945., Multigraf marketing-Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Zagreb, 2005., ISBN 953-7254-00-3, str. 34.:Šablon:Citat2
  2. Dragutin Pavličević, Povijest Hrvatske, Naklada P.I.P. Pavičić, Zagreb, 2007., 4. dop. izd., ISBN 978-953-6308-71-2, str. 441.–442.

Vidi još

Spoljašnje veze

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.