Recep Tayyip Erdoğan – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
EmausBot (razgovor | doprinos)
Red 49: Red 49:
[[bcl:Recep Tayyip Erdoğan]]
[[bcl:Recep Tayyip Erdoğan]]
[[be:Рэджэп Таіп Эрдаган]]
[[be:Рэджэп Таіп Эрдаган]]
[[bg:Реджеп Ердоган]]
[[bg:Реджеп Тайип Ердоган]]
[[br:Recep Tayyip Erdoğan]]
[[br:Recep Tayyip Erdoğan]]
[[bs:Recep Tayyip Erdoğan]]
[[bs:Recep Tayyip Erdoğan]]

Verzija na datum 11 oktobar 2012 u 18:10

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
14. mart 2003.
Predsjednik Abdullah Gül
Zamjenik Abdullah Gül
Cemil Çiçek
Hayati Yazıcıoğlu
Nazım Ekren
Prethodnik Abdullah Gül

Na dužnosti
27. mart 1994. – 6. novembar 1998.
Prethodnik Nurettin Sözen
Nasljednik Ali Müfit Gürtuna

Rođen/a 26. 2. 1954. (1954-02-26) (dob: 70)
Rize, Turska
Politička stranka AKP
Suprug/a Emine Erdoğan
Religija Musliman - sunit

Recep Tayyip Erdoğan (Rize, Turska, 26. veljače 1954. — ) je turski političar.

Biografija

Erdoğan je rođen u Rizi na sjeveru Turske 26. veljače 1954. godine. S obitelji se preselio u Istanbul 1967. godine, gdje je kasnije diplomirao na Fakultetu za menadžment Sveučilišta u Marmari.

Erdoğan je dobio četvorogodišnji mandat gradonačelnika Istanbula 1994. godine, kao kandidat Stranke blagostanja Necmettina Erbakana. Erdoğanu je kao gradonačelniku javnost pripisivala zasluge za unapređivanje javnih službi, kao i da je učinio grad zelenijim i čistijim. Ustavni sud je zabranio Stranku blagostanja 1998. godine i Erdoğan je pristupio Stranci vrline, formirane od ostataka njegove prethodno zabranjene stranke. Godinu dana kasnije Erdoğan je osuđen za poticanje vjerske mržnje i izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od deset mjeseci, od čega je odslužio četiri mjeseca 1999. godine.

Partija vrline je 2001. godine također zabranjena, zbog nepoštivanja sekularnih zakona, a Erdoğan je osnovao AKP u kolovozu 2001. i odveo je u pobjedu na izborima održanim u studenom 2002. godine.

Iako je Erdoğan bio najpopularniji političar u Turskoj u vrijeme izbora, po ustavu mu je zabranjeno sudjelovanje u izborima za javnu funkciju, te stoga nije mogao dobiti mjesto u parlamentu koje mu je bilo potrebno da bi postao premijer. S obzirom da je osvojila gotovo 35% glasova AKP je bila u mogućnosti da samostalno formira vladu, kao i da dobije komotnu parlamentarnu većinu. Ubrzo po formiranju novog parlamenta zastupnici AKP-a su izmijenili ustav otvorivši put Erdoğanu da postane premijer.

Reagirajući na zabrinutosti u samoj Turskoj i izvan nje da dolazak na vlast stranke s islamskom prošlošću može predstavljati prijetnju sekularnom uređenju, Erdoğan i drugi lideri stranke isticali su da AKP nema tajni vjerski program i usvojili prozapadni konzervativni program. Erdoğan je ukazao da je glavni prioritet Turske ulazak u EU, obećavši reforme koje će Tursku učiniti demokratičnijom i pluralnijom i koje će joj omogućiti ostvarivanje kriterija za ulazak u Uniju. Također je obećao posvećenost striktnom programu koji podržava MMF, za rješavanje krize u gospodarstvu koja je pogodila Tursku 2001. godine.

Dva dana nakon što je Erdoğan osvojio zastupničko mjesto, dotadašnji premijer Abdullah Gül (potpredsjednik iste stranke) je podnio ostavku kako bi oslobodio mjesto za lidera AKP, koji je već smatran liderom zemlje. Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer odobrio je novi kabinet koji je predložio Erdoğan i postavio ga za premijera. Postao je predsjednik turske vlade 14. ožujka 2003. godine, pet dana nakon pobjede na ponovljenim izborima u pokrajini Siirt.

Erdoğan je oženjen i ima četvoro djece.