Rubeus Hagrid – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dinamik-bot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: ru:Рубеус Хагрид
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Mijenja: sr:Rubijus Hagrid
Red 186: Red 186:
[[simple:Rubeus Hagrid]]
[[simple:Rubeus Hagrid]]
[[sl:Hagrid Ruralus]]
[[sl:Hagrid Ruralus]]
[[sr:Rubeus Hagrid]]
[[sr:Rubijus Hagrid]]
[[sv:Rubeus Hagrid]]
[[sv:Rubeus Hagrid]]
[[th:รูเบอัส แฮกริด]]
[[th:รูเบอัส แฮกริด]]

Verzija na datum 1 oktobar 2012 u 06:07

Rubeus Hagrid
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Harry Potter i kamen mudraca
Portratirao/la Robbie Coltrane
Detalji
Ostale informacije
DomGryffindor
Krvpolu-div
VjernostRed feniksa
Hogwarts


Rubeus Hagrid (r. 6. decembra, o. 1928.) je zamišljeni lik iz serije romana o Harry Potteru. Gotovo je uvijek oslovljavan prezimenom. Hagrid je čuvar ključeva i posjeda u Hogwartsu i profesor Skrbi za magična stvorenja.

Dvaput je viši, i gotovo triput širi od prosječnog čovjeka. Voli 'obične' životinje i magična stvorenja, a pogotovo one neobične i opasne. J. K. Rowling je rekla da se Hagrid ne zanima za pitoma magična stvorenja zato što u tome ne vidi izazov.

U filmovima, koji se temelje na romanima o Harry Potteru, Hagrida glumi škotski glumac Robbie Coltrane, a u nekim scenama gdje bi trebala biti naglašena njegova visina Hagrida glumi bivši engleski igrač ragbija, Martin Bayfield. JKR je izjavila da je zamišljala upravo Coltranea u ulozi Hagrida dok je pisala romane.

Šablon:Spoiler

Radna mjesta

  • Član Reda Feniksa
  • Lovočuvar u Hogwartsu
  • Profesor Skrbi za magična stvorenja

Uloga u priči

Hagrid i Harry

U Harryju Potteru i Kamenu mudraca Dumbledore je Hagridu dao zadatak da spasi malog Harryja iz ostataka kuće njegovih roditelja nakon što ih je ubio Lord Voldemort, a kasnije (nakon 10 godina) je ponovno dobio zadatak da pronađe Harryja i da mu pomogne kupiti sve potrepštine za školu i uvede ga u čarobnjački svijet.

Hagridovi kućni ljubimci

Aragog

Životinja iz serijala Harry Potter
Aragog
DebiHarry Potter i Odaja tajni
VrstaAkromantula
Spolmužjak
VlasniciRubeus Hagrid
Moćimože govoriti

Aragog (1942.-1997.) je bio Akromantula, ogroman pauk. Hagrid ga je imao još u Hogwartsu, i držao ga je skrivenog u jednom ormaru. Otkrivanje pauka je bilo jedan od razloga Hagridovog izbacivanja iz škole; kad je Tom Riddle optužio Hagrida da je Slytherinov baštinik, sumnja je pala i na Aragoga kao baštinikovo čudovište, koje je zapravo bilo bazilisk.

Nako što je Hagrid izbačen iz Hogwartsa, Aragog je živio u Zabranjenoj šumi. Hagrid mu je čak pronašao i družicu, Mosag, sa kojom je Aragog imao mnogo potomaka pa je postao vođa cijele kolonije Akromantula. Bio je zahvalan Hagridu pa je zabranio svojoj djeci da ga napadnu i pojedu (ali zabrana se nije odnosila na nikoga drugog što su Harry, Ron i Očnjak doznali na teži način u Odaji Tajni). Aragog je do kraja života ostao u šumi, polako je oslabio i oslijepio i umro je u Princu miješane krvi.

Očnjak

Životinja iz serijala Harry Potter
Očnjak
DebiHarry Potter i kamen mudraca
Vrstapas
Spolmužjak
VlasniciRubeus Hagrid
Moćinepoznate

Očnjak je veliki lovački pas, i čini se da je uz iznimku svoje veličine sasvim običan pas. I dok je Očnjakov izgled zastrašujuć on je zapravo, Hagridovim riječima - kukavica. Čini se da Očnjak najviše voli Harryja.

Bundi

Životinja iz serijala Harry Potter
Bundi
DebiHarry Potter i kamen mudraca
Vrstatroglavi pas
Spolmužjak
VlasniciRubeus Hagrid
Moćiglazba ga uspavljuje

Bundi (Fluffy) je troglavi pas kojeg je Hagrid iskoristio za čuvanje propadališta koje vodi do podzemne odaje u kojoj je bio sakriven Kamen mudraca u Harryju Potteru i kamenu mudraca. Jedini način da se prođe pokraj Bundija je bio da ga se uspava sviranjem.

U Kamenu mudraca je profesor Quirrell prošao pokraj Bundija svirajući harfu, a Ron, Harry i Hermiona su koristili frulu koju je Harryju dao Hagrid.

U knjizi je Hagrid kupio Bundija od nekog Grka kojeg je sreo u pubu, a u filmu ga je dobio od nekog Irca. J. K. Rowling je u jednom intervjuu rekla da je Bundi, jednom kad više nije morao čuvati Kamen pušten u Zabranjenu šumu.

Norbert

Životinja iz serijala Harry Potter
Norbert
DebiHarry Potter i kamen mudraca
Vrstazmaj (Norveški Kukudrilo)
Spolmužjak
VlasniciCharlie Weasley (prije Rubeus Hagrid)
Moćiriga vatru

Norbert je zmaj (norveški Kukudrilo) kojeg je Hagrid dobio još kao jaje. Ministarstvo magije vodi zmajska jaja kao zabranjenu robu A-klase. Nakon što se izlegao, postajao je sve veći i opasniji pa su Harry, Ron i Hermiona nagovorili Hagrida da Norberta da Ronovom starijem bratu, Charlieju koji proučava zmajeve u Rumunjskoj. Većina priče o Norbertu je izbačena iz prvog filma zbog vremenskog ograničenja.

Kljunoslav/Letimir

Životinja iz serijala Harry Potter
Kljunoslav/Letimir
DebiHarry Potter i zatočenik Azkabana
Vrstahipogrif
Spolmužjak
VlasniciRubeus Hagrid/Sirius Black/Harry Potter
Moćimože letjeti

Kljunoslav je hipogrif. U Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana je nakon napada na Draca Malfoya, kojeg je isprovocirao sam Malfoy svojim ponašanjem, osuđen na smrt, ali su ga spasili Harry i Hermiona. Nakon toga je živio skriven sa Siriusom Blackom na Grimmaludovom trgu.

Šablon:Spoiler

Nakon Siriusove smrti Kljunoslav je vraćen Hagridu, ali mu je ime promijenjeno u Letimir kako bi se prikirio njegov stvarni identitet. Kao i svi hipogrifi, tako i Kljunoslav voli jesti male sisavce, a pogotovo lasice.



Prethodnik: Lovočuvar u Hogwartsu Nasljednik:
Ogg /
Prethodnik: Profesor Skrbi za magična stvorenja Nasljednik:
Profesor Kettleburn /

Vanjski linkovi