Melanie Chisholm – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Zorrobot (razgovor | doprinos)
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Mijenja: ko:멜러니 치점
Red 99: Red 99:
[[ja:メラニー・チズム]]
[[ja:メラニー・チズム]]
[[ka:მელანი ჩისჰოლმი]]
[[ka:მელანი ჩისჰოლმი]]
[[ko:멜라니 치솜]]
[[ko:멜러니 치점]]
[[ksh:Melanie C]]
[[ksh:Melanie C]]
[[lt:Melanie C]]
[[lt:Melanie C]]

Verzija na datum 22 septembar 2012 u 03:48

Melani Čizom

Melani Si
Melani Si

Puno ime Melani Džejn Čizom
Datum rođenja 12. januar 1974.
Mesto rođenja Vinston, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Druga imena Melani Si, Mel Si, Sporti Spajs, Sporti
Aktivni period 1994. -
Žanr Pop
Rok
Izdavačka kuća Virgin Records, Red Girl Records, EMI
Zvaničan sajt MelanieC.net

Melani Džejn Čizom (engl. Melanie Jayne Chisholm), poznata i kao Melani Si i Mel Si, poznata je engleska pevačica i muzičarka. Proslavila se 1996. godine kao Sporti Spajs u ženskoj grupi Spajs gerls, ali i kao solo pevačica, 1999. godine. Melani Si je na drugom mestu po broju singlova - jedanaest - broj jedan na UK listi, odmah iza Madone. Tokom svoje karijere, bila je nominovana za poznate nagrade BRIT i ECHO, prodala je preko pet miliona albuma i deset miliona singlova širom planete, i ona je, od svih Spajsica, najviše uspela u solo karijeri.

Sporti Spajs

Detaljnije na: Spajs gerls

1994. godine, Melani odlazi u London na kasting za žensku grupu. Zajedno sa Viktorijom Adams, Melani Braun, Džeri Halivel i Mišel Stivenson osniva bend Tač (Touch, eng. Dodir). Ali, Stivensonova napušta grupu, a na njeno mesto dolazi Ema Banton. Devojke žive zajedno, pišući pesme i vežbajući koreografije.

1996. godine, grupa potpisuje svoj prvi ugovor sa izdavačkom kućom Virgin Records iz SAD. Ipak, dogovoreno je da grupa snima u London. Za njihovog menadžera izabra je Sajmon Fuler. On Tač preimenuje u Spajs gerls (Spice Girls). Prvi singl Spajsica, "Wannabe", pojavljuje se 4. juna 1996. Grupa postiže internacionalni uspeh, i Spajsice postaju prave zvezde. Zahvaljujući svojim vokalnim sposobnostima, Mel Si postaje jedna od najzastupljenijih članica. Njen glas bio je prepoznatljiv za Spajs Gerls. Zbog svog sportskog imidža, Mel dobija nadimak Sporti Spajs (engl. Sporty Spice). U novembru 1996. izlazi ceo album Spajs, koji u Evropi osvaja 8 Platinastih ploča, a u SAD 7.

1997. godine, izlazi drugi album Spajsica, Spiceworld. Takođe, snimaju film Spiceworld: The Movie za koji su Spajsice 1998. dobile nagradu "Zlatna malina", za najgore glumice u godini. Uprkos tome, film je zaradio 75 miliona dolara.

1998. godine, Džeri Halivel napušta bend. Iako Spajsice tvrde da Džeri oodlazi zbog "nepremostivih razlika između nje i ostalih članica", kruže tračevi da se Džeri zapravo posvađala sa Mel Bi. Spajsice postaju četvorka usred turneje, koju su završile bez Džeri. Izgledalo je kao da je to kraj. Ostale članice su se na neko vreme razišle svaka na svoju stranu, zapostavivši rad na grupi, iako je 1998. po broju nagrada bila njihova najbolja godina. Mel Si je 1999. snimila pesmu "When You're Gone" sa kanadskim pevačem Brajanom Adamsom.

U novembru 2000. izlazi album Forever, u čijem su radu učestvovale Mel Si, Ema, Viktorija i Mel Bi. Singlovi sa albuma su bili "Holler" i "Let Love Lead the Way". Planirana su još ti singla ("If You Wanna Have Some Fun", "Tell Me Why" i "Weekend Love"), ali oni nikada nisu zvanično objavljeni. Posle kraćeg uspeha trećeg albuma, Spajsice u februaru 2001. najavljuju rastanak, koji se tada i dešava.

Povratak

2007. godine, Spajsice su se ponovo ujedinile, izdale kompilaciju hitova The Greatest Hits. Na kompilaciji su se našle i dve nove pesme, "Headlines (Friendship Never Ends)" i "Voodoo". Turneja The Return of the Spice Girls počela je 2. decembra 2007. godine u Vankuveru, Kanada, i traje i dalje. Potražnja je velika, pa se novi datumi stalno dodaju. Melani je proslavila svoj 34. rođendan na koncertu 12. januara u hali "O2" u Londonu. Na sceni se pojavila velika torta, a Melani Si je oduvala svećice pred svim fanovima. Turneja je završena 28. februara 2008. godine, u kanadskom gradu Torontu.

Solo karijera

Saradnja sa Virgin Recors (1999-2003)

Prva dva albuma, Melani Si je radila sa izdavačkom kućom Virgin Records, sa kojom je radila i kao Sporti Spajs, a onda je saradnju 2004. godine nastavila sa Red Girl Records. U solo karijeri, i dalje se predstavljala kao Melani Si, jer je to ime pod kojim je većina ljudi i zna.

Krajem 1999. izlazi Melanin prvi solo album, Northern Star. Album je imao 12 pesama, od kojih je 5 izdato kao singl. To su bile pesme: "Going Down", "Northern Star", "Never Be The Same Again", "I Turn to You" i "If That Were Me". "Never Be The Same Again" i "I Turn to You" su bili hitovi broj jedan na UK listi. "Never Be The Same Again" Melani Si je uradila u duetu sa Lisom Lopes, koja je imala nekoliko rep deonica u pesmi. Ovaj album je pomalo u R'n'b i dens stilu.

2003. u prodaji se pojavljuje Melanin novi album, Reason, koji ne prolazi tako dobro kao prethodni. Skoro nijedan singl nije ušao u prvih deset na UK listi, osim "Here It Comes Again", koji se popeo na 7. mesto liste. Singlovi sa albuma bili su "Here It Comes Again", "On The Horizon", "Let's Love" i dupli singl "Melt/Yeh, Yeh, Yeh". Na ovom albumu, Mel Si se vraća svojim pop i rok zvucima.

Njen lični studio (2003-)

Veći deo 2004. godine, Melani Si je potrošila na pripremanje novog materijala i na uređivanje njene muzičke kuće "Red Girl Records". Studio je dobio naziv po njenom omiljenom fudbalskom timu, "Liverpulu".

Dve godine kasnije, 2005, izlazi njen album Beautiful Intentions. Singlovi su bili "Next Best Superstar", "Better Alone" i "First Day of My Life", koji je Melani uradila za naslovnu numeru jedne britanske serije. Iako na listama u Britaniji u Americi nije bila zapažena, Melani je i dalje "prašila" na listama u Švedskoj, Španiji, Švajcarskoj, Italiji i drugim zemljama.

Ove, 2007, izašao je njen solo album This Time. "This Time", "The Moment You Believe", "I Want Candy" i "Carolyna" bili su singlovi sa ovog albuma, kojima je Melani Si opet skrenula pažnju na sebe. Ovaj album je ponajviše u stilu lakog roka. Pesma "This Time" zauzela je 59. mesto na UK top listi, što je najgori rank jedne Melanine pesme ikada.

Za 2008. godinu, Melani Si planira da snimi novi solo album, koji će se najverovatnije zvati Melanie C. Zahvaljujući turneji Povratak Spajs Gerls, Melanin album This Time postigao je veliki uspeh u Kanadi, tako da će Melani u maju započeti turneju po Kanadi.

Privatni život

Sumnja se da je Melani Si bila u vezi sa pevačima Robijem Vilijamsom i Entonijem Kidisom iz benda Red Hot Čili Pepers. Tračarilo se da je pesma "Emit Remmus" od Pepersa zapravo pesma Kidisa o njegovoj vezi sa Melani Si. Od 2002. godine je u srećnoj vezi sa Tomasom Starom, sa kojim živi zajedno na jednom imanju u Ketbruku, Engleska.

Čizom kaže da se, kao mlada, borila protiv depresije, kao i protiv poremećaja u ishrani. Poznata je po svojim tetovažama, i ima ih ukupno jedanaest. Poslednju je uradila 2007. za vreme posete Amsterdamu. Ali, ona kaže da namerava da neke od njih ukloni, jer je podsećaju na bolne trenutke u njenom životu. Kada su je na turneji Povratak Spajs Gerls pitali o njenim tetovažama, rekla je da ih neće skidati: "One su sada kao deo mene".

Uz Viktoriju Bekam, Melani Si je najviša Spajsica u bendu Spajs Gerls, što je razlog zašto niske Spajsice Ema Banton i Džeri Halivel nose platforme ili visoke štikle kada su sa ostalim Spajsicama.

22 Februara 2009. godine Melani je rodila devojčicu i prvi put je u životu postala majka.

Spoljašnje veze

Šablon:Link GA