Jelena Đurović – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Koh-i-Noor (razgovor | doprinos)
m uklonjena kategorija Pisci pomoću gadgeta HotCat
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:

[[Datoteka:Jelena Djurovic.jpg|thumb|Jelena Đurović na promociji romana "Kraljevstvo", Beograd, Novembar 2004.]]
''Jelena Đurović'' ([[13. jul]] [[1973]], [[Beograd]], [[Jugoslavija]]) je [[novinar]], [[pisac]] i politički aktivista. Njeno angažovanje odlikuje zalaganje za promenu sistema kulturne politike Republike [[Srbija|Srbije]], suočavanje sa odgovornošću za ratove na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i afirmaciju antifašističkog pokreta iz perioda pre i za vreme Drugog svetskog rata.
''Jelena Đurović'' ([[13. jul]] [[1973]], [[Beograd]], [[Jugoslavija]]) je [[novinar]], [[pisac]] i politički aktivista. Njeno angažovanje odlikuje zalaganje za promenu sistema kulturne politike Republike [[Srbija|Srbije]], suočavanje sa odgovornošću za ratove na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i afirmaciju antifašističkog pokreta iz perioda pre i za vreme Drugog svetskog rata.



Verzija na datum 15 septembar 2012 u 14:30

Jelena Đurović (13. jul 1973, Beograd, Jugoslavija) je novinar, pisac i politički aktivista. Njeno angažovanje odlikuje zalaganje za promenu sistema kulturne politike Republike Srbije, suočavanje sa odgovornošću za ratove na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i afirmaciju antifašističkog pokreta iz perioda pre i za vreme Drugog svetskog rata.

Biografija

Jelena je rođena u građanskoj porodici, jevrejsko-crnogorskog porekla. Kćerka je Vukašina Đurovića, uspešnog advokata koji je 1983. poginuo u saobraćajnoj nesreći, i Svetlane Davidovac. Njena majka Svetlana i baka Helena Škarda su tokom Jeleninog odrastanja držale jedinu rukavičarsku radnju u Beogradu, zanat koji je baka usavršila posle dolaska porodice u Srbiju, početkom 20. veka. Tetka Jelenine prabake Serafine bila je Lotika "Loti" Cilermajer, junakinja romana "Na Drini ćuprija", Ive Andrića, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1961. Lotikina i Serafinina porodica je u 19. veku došla iz Krakova u Višegrad, da bi se po izbijanju ekonomske krize početkom 20. veka, jedan njen deo preselio u Beograd. Očeva familija potiče iz sela Vukovci, u dolini Zete, okolina Titograda (današnja Podgorica). I baba i deda po očevoj strani su bili partizani u NOB-u, što je zainteresovalo Jelenu za istoriju ovog pokreta. Takođe, i majčin deo familije podržavao je predratnu komunističku partiju, ali činjenica da niko nije bio član SK posle Drugog svetskog rata uzrokuje da porodica bude primorana da proda nekoliko radnji i imanje u centru Beograda. Zbog mešovitog porekla, za sebe tvrdi da je "jugoslovenka".

Književnost

Jelena je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Pozorišna i radio produkcija, i sredinom devedesetih radi na nekoliko pozorišnih projekata, ali od teatra ubrzo odustaje, prvenstveno zbog korupcije i nepotizma[1] koji vladaju u ovoj oblasti srpske kulture. Jelenin diplomski rad "Pozornica u senci vešala" tretirao je programsku politiku beogradskih pozorišta za vreme vladavine Slobodana Miloševića, a deo ovog rada publikovan je u pozorišnom časopisu "Teatron". Period bombardovanja provodi živeći u Budimpešti gde pravi teze koji će kasnije postati roman "Kraljevstvo"[2]. Iako se tokom devedesetih specijalizovala za oblast odnosa sa javnošću, Jelena silom prilika prihvata ove poslove u marketinškim agencijama, u kojima radi u periodu 2000-2004. Tokom ovog perioda završava i objavljuje roman "Kraljevstvo", čiji je deo objavljen i u knjizi "Voices from the faultline"[3].

Datoteka:30. februar - korice - Aleksandar Macasev (low resolution).jpg
Korice romana "30. februar", autor Aleksandar Maćašev, Njujork 2011.

Iskustva u srpskom advertajzingu i aktivnost na srpskoj političkoj sceni daju joj inspiraciju za naredni roman, "30. februar", objavljen u oktobru 2011. godine.

Po rečima autorke ovo je "ljubavna priča o kraju sveta", dok je jedan od recezenata, Dimitrije Vojnov, napisao[4]: "30. februar je ljubavni roman o ljudima koji su toliko uvereni u vlastitu pamet pa misle da su iznad ljubavi; politički roman o vlastodršcima toliko uverenim u svoju nezamenjivost da pomisle kako su iznad elementarne etike; naučnofantastični roman o vanzemaljcima koji su civilizacijski toliko superiorni da misle da su iznad srpskog prkosa. Ovo je roman o svima onima koje su ponekad uništili ljubav, pravda i Srbi."

Stil

Kako sama izjavljuje, najjači uticaj na stvaralaštvo Jelene Đurović imaju dela američkog pisca Breta Istona Elisa, koga ističe kao svoj "dvadesetogodišnji uzor". Takođe, Jelena često pominje i filmove "Dogvil" i "Element zločina" danskog reditelja Larsa Von Trira, i knjigu "Running wild" J.G. Ballarda kao presudne za razmišljanje o literarnim formama. O Triru i Elisu je napisala nekoliko novinskih članaka. U tekstovima, kao inspiraciju često spominje i radove Miroslava Krleže i dramu "Hrvatski Faust" Slobodana Šnajdera. Fascinacija anti-utopijom, satirom i transgresijom oseća se u "Kraljevstvu", gde je podsmevanje istoriji i pojmu nacije jedan od ključnih motiva. "Kraljevstvo" preispituje i meta-religiozna kabalistička učenja, slično načinu na koji to radi film PI Darena Aronofskog. Iako za sebe tvrdi da je ateista[5], Đurovićeva često ističe svoje jevrejsko poreklo[6] i poštovanje prema tradiciji i kulturi jevrejske zajednice.

Politika

Po sopstvenom svedočenju, politički je aktivna od 1991.[7] ali se politici najozbiljnije posvećuje 2006. godine kada se učlanjuje u Liberalno Demokratsku Partiju. Posle srpskih parlamentarnih izbora u maju 2008. Jelena Đurović postaje odbornik LDP[8] na beogradskoj opštini Vračar. Iz radijskih nastupa i tekstova koje je objavila može se videti da se zalaže za prava manjina, sekularnu državu, hapšenje ratnih zločinaca i demonopolizaciju srpske privrede. Ipak, tekstovi joj se pretežno odnose na problematizaciju pojava u kulturi i medijima, kako u Srbiji tako i u Velikoj Britaniji, gde često boravi.

Od februra 2011. Jelena je član stalnog sastava Gradskog Odbora LDP Beograd.[9]

Novinarstvo

Đurovićeva je sredinom devedesetih završila višemesečni novinarski kurs koji je bio finansiran od strane tadašnjeg Soroš Fonda Jugoslavija. Od 1994. do 1995. radi na radiju "Studio B" kao autor i urednik emisije "Time in", a koju je takođe sponzorisao Soroš Fond. Od oktobra 2005. uređuje i piše na popularnom blogu "Agit Pop"[10] čiji je moto citat iz Frojdovog pisma Ajnštajnu, napisanog u Beču, septembra 1932: "DRAGI PROFESORE AJNŠTAJN... ...NO IPAK MOŽEMO DA KAŽEMO JEDNO: SVE ŠTO PODSTIČE RAZVOJ KULTURE, ISTOVREMENO DELUJE PROTIV RATA..."[11]. U međuvremenu Jelena piše za nekoliko srpskih novina[12], a od septembra 2008. postaje i deo uredničkog tima prve nezavisne internet radio stanice u Srbiji "Novi Radio Beograd"[13]. Na ovom radiju, do odlaska u London, uređuje dnevni program sredom, poziva na hapšenje Ratka Mladića, kritikuje Srpsku pravoslavnu crkvu, poziva na pomirenje sa Kosovskim Albancima, a u program često pušta američku himnu, čime provocira nacionaliste i evro-skeptike. Od početka 2009. sa dramaturgom Ivanom Velisavljevićem[14] vodi emisiju o filmu i pop-kulturi "Specijalno nevaspitanje", kao i emisiju "Slobodna ili smrt", koja se bavi emancipacijom i ulogom žena u politici, umetnosti i društvu. Ovaj program uređuje u saradnji sa srpskom glumicom Lenom Bogdanović[15]. Od 19. maja 2009. Jelenin dnevni program dobija novi termin i emituje se utorkom od 21h do 23h pod nazivom "Agitpop". Format emisije se nije promenio. Poznavalac je popularne muzike a kao omiljene grupe navodi britanski indi/pop bend Aztec Camera, francusku grupu Phoenix, Pola Sajmona i R.E.M. Napisala je i nekoliko tekstova o fenomenu Evrovizije, a zalaže se za ukidanje granica između "elitne" i "popularne" kulture[16].

U januaru 2011. godine Jelena pokreće portal agitpop.me na kojem nastavlja da obrađuje teme iz kulture, napada haške begunce, Srpsku pravoslavnu crkvu i pojave u društvu koje se protive demokratskim principima. Ciljevi portala mogu se sažeti u sledećih nekoliko rečenica: "Srbijа u EU. Srbija u NATO. Stop kulturnom genocidu državnih medija. Smanjenje uticaja crkve na društvo. Stop kultur-rasizmu. Stop istorijskom revizionizmu. Pomirenje sa susedima. Hapšenje ratnih zločinaca. Sva prava manjinama."[17]

Privatni život

31. januara 2009. Jelena se udala se za Tomicu Oreškovića, potomka hrvatskog narodnog heroja Marka Oreškovića. Od februara 2009. Jelena živi između Beograda i Ričmonda u Londonu.

Izvori