The Killers (bend) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
LaaknorBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: is:The Killers
Zorrobot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Mijenja: sv:The Killers
Red 247: Red 247:
[[sr:Килерс]]
[[sr:Килерс]]
[[su:The Killers]]
[[su:The Killers]]
[[sv:The Killers (musikgrupp)]]
[[sv:The Killers]]
[[te:ది కిల్లర్స్ (సంగీతపు బృందం)]]
[[te:ది కిల్లర్స్ (సంగీతపు బృందం)]]
[[th:เดอะคิลเลอส์]]
[[th:เดอะคิลเลอส์]]

Verzija na datum 5 septembar 2012 u 05:23

The Killers

The Killers na koncertu 2006. Slijeva nadesno: Dave Keuning, Ronnie Vannucci Jr. (back), Brandon Flowers i Mark Stoermer.
Žanr Alternative rock
Post-punk revival
Indie rock
Aktivno bavljenje 2002–present
Muzička kuća Island
Vertigo
Lizard King Records
TheKillersMusic.com

Kilers (engl. The Killers, Kilersi) je rok bend iz Las Vegasa, u Nevadi, koji je osnovan 2002. godine. Članovi benda su Brandon Flauers (vokal, sintisajzer), Dejv Kuning (gitara), Mark Stormer (bas) i Roni Vanuči Junior (bubnjevi i vokal). Debi album „Hot Fuss“ izdali su 2004. godine. Njihov drugi album, „Sam's Town“ treba da izađe 2. oktobra u Velikoj Britaniji odnosno 3. oktobra u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istorija

Godine 2001. Brandon Flauers je napustio prvi bend u kojem je bio, sint pop bend „Blush Response“, pošto je odbio da se preseli sa ostalima u Los Anđeles. Flauers je formirao bend posle odlaska na koncert „Oejzisa“. Prvi basista je bio Kuningov cimer, a prvi bubnjar je kasnije tužio bend, tvrdeći da je on napisao „Mr. Brightside“. I Roni Vanuči i Mark Stormer su bili u drugim bendovima kada su im Flauers i Kuning ponudili da se pridruže bendu „Kilers“. Nakon što su pogledali nekoliko ranijih svirki „Kilersa“, Vanuči i Stormer su se pridružili grupi.

Dok su smišljali ime grupe, došli su do imena „The Genius Sex Poets“, koje se nalazilo na bas bubnju u američkoj verziji spota za pesmu „Mr. Brightside“. Članovi benda su došli do ideje za njihovo ime iz spota grupe „New Order“ za pesmu „Crystal“. Ime se nalazilo na bas bubnju fiktivnog benda u spotu (iako su „Kilersi“ u spotu grupe „New Order“ uključivali i jednu ženu).

Pre nego što su napravili bend, sva četiri člana su imala različite poslove. Flauers, koji je odustao od fakulteta, bio je nosač prtljaga u jednom hotelu. Dejvid Kuning, koji je originalno iz Pele, u Ajovi, napustio je fakultet a onda i Univerzitet Ajova i preselio se u Las Vegas januara 2000. godine, radio u prodavnici Banana Republic ali mu je posao prodavca šešira brzo dosadio. Mark Stormer je radio kao medicinski kurir - raznosio je medicinski materijal i bio je student filozofije na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu (UNLV). Roni Vanuči je bio student klasičnih perkusija na UNLV-u i radio je kao fotograf za jednu kapelu i kao vozač rikše u jednom tržnom centru u okviru hotela Aladin.

Britanski magazin NME prvi je otkrio bend. Bend je postao slavan objavljivanjem albuma Hot Fuss 7. juna 2004. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu (preko londonske nezavisne izdavačke kuće „Lizard King Records“, sada preimenovane u „Marrakesh Records“) i 15. juna u Sjedinjenim Američkim Državama preko „Island Records“. Izdali su japansku i francusku verziju istog albuma krajem 2004. godine. Njihov prvi singl, „Somebody Told Me“, izdat je te iste godine. Singlovi benda su takođe bili uspešni na top listama — „Mr. Brightside“ je uvršten u prvih 10 u Britaniji, kao i „All These Things That I've Done“. Najveći uspeh kod šire publike bio im je kad su dospeli na treće mesto sa reizdanjem singla „Somebody Told Me“. Ovaj uspeh je izazvao sukobe sa grupama „The Bravery“ i „Fall Out Boy“, koje su bile u istoj izdavačkoj kući sa „Kilersima“ (vidi Kontroverza ispod).

Veći deo muzike „Kilersa“ je baziran na britanskim uticajima i na muzici osamdesetih, posebno na Nju vejv muzici. Brendon Flauers je takođe rekao u intervjuima da je zvuk većine pesama benda „veći od života“, zbog uticaja života u Las Vegasu, gradu blještavila gde je glavno pitanje: „ko će koga da nadmaši?“. Uprkos njihovom poštovanju prema talasu post-pank bendova koji su počeli da se javljaju tokom osamdesetih godina, članovi benda su takođe fanovi Dejvida Bouvija, Morisija[1], grupe „Kvin“ i „Ju tu“ i „Saves The Day“, pa se uticaj ovih bendova može lako videti u njihovim pesmama. Brandon Flauers povremeno peva sa lažnim britanskim akcentom.

1. decembra 2004. godine su se članovi grupe pojavili kao gosti u televizijskoj emisiji „Late Night with Conan O'Brien“, a 2. decembra su se epizodno pojavili na Foksovoj televizijskoj seriji, „Okrug Orindž“. 15. januara 2005. godine su bili muzički gosti na „Saturday Night Live“. Ranije su se pojavljivali u emisijama „Jimmy Kimmel Live“, „Pepsi Smash“, „The Late Show with David Letterman“, a u Britaniji u „Friday Night with Jonathan Ross“ i „Later with Jools Holland“. Najskorije, 14. aprila 2005. godine, pojavili su se na „The Tonight Show with Jay Leno“. 12. maja i 10. oktobra 2005. godine su izvodili u „MTV Presents: The Next Generation Xbox Revealed“.

„Kilersi“ su svirali na Glastonberi festivalu 2005. godine, na pozornici „Piramida“, u petak uveče, nakon što su odbili da budu glavni izvođači u nedelju kada je Kajli Minog otkazala pošto je saznala da ima rak dojke. Odbili su ponudu tvrdeći da nisu imali dovoljno pesama da popune glavno mesto. Međutim, i tako su zainteresovali publiku. Takođe su svirali na festivalu „T in the Park“ u Baladu u Škotskoj, 9. jula 2005, kada je Brendon Flauers otpevao pesmu „Crystal“ sa bendom „New Order“ — („Crystal“ je pesma iz čijeg je spota uzeto ime za bend). Uskoro, članovi benda su otišli u Beč sa „Ju tuom“ kako bi svirali kao predgrupa na evropskom delu njihove Vertigo turneje.

Kilersi su nastupali na londonskoj pozornici koncerta „Live 8“, 2. jula 2005. Izveli su svoju pesmu „All These Things That I've Done“. Na njihovo iznenađenje, Robi Vilijams (koji je izvodio posle njih) je ugradio refren pesme („I've got soul but I'm not a soldier“) u svoj nastup.[2]Koldplej“ i „Ju tu“ su učinili slično, na svojim zasebnim koncertima u Las Vegasu, gde su „Kilersi“ bili u publici. Oni su takođe ugradili poznati stih u svoje pesme. Grupa „Koldplej“ je to ubacila u „God Put a Smile upon Your Face“, a „Ju tu“ u „Beautiful Day“.

Pošto su odgledali materijal za predstojeći film režisera Ričarda Kelija, „Southland Tales“, članovi benda su se složili i dozvolili Keliju da upotrebi pesmu „All These Things I've Done“ za muziku u filmu. Pesma je takođe korišćena u poslednjoj sceni i završnoj špici filma iz 2005. godine, „The Matador“.

Mark Elis i Alen Molder su producenti drugog albuma Kilersa, Sam's Town, koji treba da se izda 3. oktobra 2006. godine. U intervjuima za BBC i NME magazin naveli su i nazive pesama kao što su "When You Were Young", "Why Do I Keep Counting?", "Bones", "Uncle Johnny", "Bling" and "Sam's Town". Prvi singl, "When You Were Young", debitovao je na radio stanicama krajem jula.

24. jula 2006. godine, na sajtu Billboard.com je najavljen izlazak drugog albuma Kilersa, „Sam's Town“. Prema prvim kritikama, zvuk na albumu ostao je sličan onom koji je proslavio „Kilerse“ širom sveta, ali se takođe oseća uticaj grupe „Verv“, zatim Dejvida Bouvija i Pitera Gejbrijela. Album će biti propraćen evropskom turnejom u oktobru i američkom turnejom u novembru, na kojima će svirati i dodatni član benda, kako bi se što vernije odsvirale pesme sa albuma. U intervjuu za radio stanicu „KROQ“, „Kilersi“ su potvrdili da su snimili novi muzički spot, „When You Were Young“, blizu grada Meksika. Spot je premijerno prikazan u Velikoj Britaniji 18. avgusta 2006. godine.

Kontroverza

Otkad im je album dostigao platinasti tiraž, grupa (a posebno Flauers) je uspela da se posvađa sa grupama The Bravery i Fall Out Boy, sa kojima se Kilersi nalaze u istoj izdavačkoj kući (Island Records). Flauers je izjavio da ovi bendovi, posebno The Bravery, "jašu na uspehu Kilersa".[3] Međutim, špekuliše se da je to bio reklamni trik za debi album grupe The Bravery koji nosi isti naziv. Takođe, u članku magazina „NME“, Flauers je tvrdio da je bend „Fall Out Boy“ uzeo zajedničkog skauta da radi samo za njih, što je naljutilo basistu grupe „Fall Out Boy“, Pita Venca. Međutim, Venc je, napisavši nekoliko poruka na svom blogu u septembru 2005. godine, ponudio virtuelno primirje.[4]

Brandon Flauers je, u intervjuima za nekoliko muzičkih časopisa, tvrdio da je pesma „Where Is She?“ zasnovana na sudbini Džodi Džouns, devojke iz Škotske čiji je dečko, Luk Mičel, osuđen za njenu smrt. Mnogi su, posebno u Škotskoj, u ovome videli vređanje uspomene na devojku, a Flauers se (govoreći u ime benda) formalno izvinio u Sandej Heraldu.[5]

U februaru 2006. godine, bivši menadžer „Kilersa“, Breden Merik, podneo je tužbu protiv benda navodeći da je nelegalno otpušten u maju 2005. godine. Merikov ugovor je trebalo da traje do 2007. godine, a dve strane su se vansudski nagodile.[6]

Diskografija

Albumi

Singlovi

Godina Naziv Album Mesta na listama
SAD
SAD pop
SAD moderni rok
SAD digitalna
VB
AUS
2004. "Somebody Told Me" Hot Fuss
51
-
3
14
3
17
"Mr. Brightside" Hot Fuss
10
5
3
5
10
29
2005. "All These Things That I've Done" Hot Fuss
74
58
10
49
18
42
"Smile Like You Mean It" Hot Fuss
-
-
15
-
11
47
"Glamorous Indie Rock & Roll" Hot Fuss
-
71
-
62
-
-
"Under The Gun" Hot Fuss
-
83
-
-
-
-
2006. "When You Were Young"1 Sam's Town
29
29
5
12
-
-

1 Trenutno na listama. Ovo su najbolji plasmani na top listama do danas.

Nagrade

Gremi

  • Najbolji rok album (2005) za "Hot Fuss" — nominovani
  • Najbolja rok pesma (2005) za "Somebody Told Me" — nominovani
  • Najbolje vokalno rok izvođenje dueta ili grupe (2005) za "Somebody Told Me" — nominovani
  • Najbolje pop izvođenje dueta ili grupe sa vokalom (2006) za "Mr. Brightside" — nominovani
  • Najbolje rok izvođenje dueta ili grupe sa vokalom (2006) za "All These Things That I've Done" — nominovani
Napomena: remiks pesme "Mr Brightside" je takođe nominovana za Najbolji remiks snimak, neklasični (2006) (remiks je uradio Žak Lu Kont)

Američke muzičke nagrade

  • Proboj, Najomiljeniji novi izvođač (2005) — nominovani

Bilbord muzičke nagrade

  • Grupa godine (2005) — nominovani
  • Digitalna pesma godine za "Mr. Brightside" (2005) — nominovani
  • Izvođač godine modernog roka (2005) — nominovani

MTV video muzičke nagrade

  • Najbolji spot grupe (2005) za "Mr. Brightside" — nominovani
  • Najbolji rok spot (2005) za "Mr. Brightside" — OSVOJILI
  • Najbolji novi izvođač (2005) — OSVOJILI
Napomena: Lora Foks je takođe nominovana 2005. godine za Najbolju režiju za spot "Mr. Brightside."

Razno

  • Najbolji međunarodni bend NME Magazina (2005) — OSVOJILI
  • Među nagradama za tehnički kvalitet i kreativnost nominacija za Produkciju za singl za pesmu "Mr. Brightside" (2005)
  • Svetske muzičke nagrade, Svetska najprodavanija nova grupa (2005) — OSVOJILI

Zanimljivosti

  • Muzički spot za "All These Things I've Done" je režirao Anton Korbejn, koji je takođe režirao promo "Atmosphere" za Džoj Divižon, grupu koja je postala New Order nakon smrti Ijana Kertisa.
  • Pevač/Tekstopisac/Producent Gejb Lopez je fan Kilersa i zahvaljuje se Brandonu Flauersu u napomenama svog albuma This Is About You.
  • Britanski spot za "All These Things That I've Done" sadrži materijal sa svirke Kilersa u Londonu 8. jula 2004.
  • Ako se duže zadržite na sajtu Kilersa [1], na kratko će se pojaviti poruka koja glasi "Have You Ever Seen The Lights?" ("Da li ste ikada videli svetla?").
  • Kilersi su svirali u Bait Shop, fiktivnom klubu za sva godišta u seriji Okrug Orindž.
  • Glumac Erik Roberts (brat Džulije Roberts) igra makroa u američkoj verziji spota za Mr. Brightside. Erik Roberts se nalazi i na dva spota Maraje Keri (od kojih je jedan režirala Sofi Maler).
  • Za grupu Kilers se zna da su se neovlašćeno koristili muzičke prostorija univerziteta ULVN-za vežbanje sviranje.
  • Album Hot Fuss je prvobitno snimljen kao demo za Kilerse.
  • Iako je Brandon Flauers u svađu sa Pitom Vencom iz grupe Fall Out Boy, Flauersovi rođaci su obožavaoci ove grupe i idu na njihove koncerte.
  • Pesma "Where Is She" (nije izdata, ali je izvođena uživo) govori o smrti četrnaestogodišnje devojke iz Škotske Džodi Džouns. Flauers je čuo o toj devojci dok je svirao u Glazgovu 2005. godine. Pesma je napisana iz perspektive Džodinih roditelja.
  • Njihova pesma Smile Like You Mean It uvrštena je na album The OC Mix 2 (takođe poznatom kao Mix 2), drugi album u nizu saundtreka za tinejdžersku seriju Okrug Orindž.

Napomene

  1. Pierce, Erin et al (2006). "Former BYU's student's brother is lead singer of the Killers" NetNews.com (objavljeno 2. maja 2006.)
  2. NME staff writer (2005). "The Killers Flattered by Robbie Live 8 Tribute" NME.com (pristupljeno 2. maja 2006.)
  3. Montgomery, James (2005). "The Vanilla Thrilla! - The Killers Vs. The Bravery" MTV.com (objavljeno 2. maja 2006.)
  4. Montgomery, James (2005). "Fall Out Boy/ Killers Beef Gives Birth To A Song" MTV.com (objavljeno 2. maja 2006.)
  5. M, Fraser (2005). "Mr Contrite-side" BBC.co.uk (objavljeno 2. maja 2006.)
  6. AP (2006). "Former manager sues The Killers, alleging breach of contract" USA Today

Reference

Spoljašnje veze