Galateja (mitologija) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Gerakibot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Dodaje: el:Γαλάτεια (Νηρηίδα)
m r2.7.2) (robot Dodaje: ko:갈라테이아
Red 42: Red 42:
[[it:Galatea (ninfa)]]
[[it:Galatea (ninfa)]]
[[ja:ガラテイア]]
[[ja:ガラテイア]]
[[ko:갈라테이아]]
[[la:Galatea (Nereis)]]
[[la:Galatea (Nereis)]]
[[lt:Galatėja]]
[[lt:Galatėja]]

Verzija na datum 4 septembar 2012 u 14:54

Rafael: Galateja, detalj, 1511.

Galateja (grč. Γαλατεια, Galateia = mliječno bijela) u grčkoj mitologiji ime je dviju djevojaka - nimfe Galateje i oživjelog kipa.

Polifem nalazi Galateju i Akida

Galateja - nimfa

Galateja je bila morska nimfa Nereida (kći morskog boga Nereja) u koju se zaljubio sicilski kiklop Polifem, sin boga Posejdona. No, ona je bila zaljubljena u sicilskoga mladića Akisa (Akisa). Ljubomorni ga je Polifem ubio gromadom u bijesu, a Galateja je njegovu krv pretvorila u istoimenu rijeku u Siciliji.

Druga inačica priče govori da je Polifem na njih poslao krdo konja od čijeg se topota tresla zemlja i uzburkalo more. Prestravljeni Akid i Galateja bacili su se u more i pretvorili u ribe da bi otišli na sigurno. Da se ne bi izgubili, povezali su se dugom plavom trakom. Vidjevši njihovu neizmjernu ljubav, bogovi su se sažalili i pretvorili ih u zviježđe na nebu - Ribe.

Galateja - kip

Kao što joj i ime govori, Galateja je bila i mliječno bijeli kip od bjelokosti koji je napravio Pigmalion na Cipru koji je oživjela Afrodita. Galateja je Pigmalionu rodila Pafa (Paphos) koji je osnovao istoimeni grad čija je zaštitnica bila Afrodita.


Literatura