Coordinates: 44°45′N 11°00′E / 44.750°N 11.000°E / 44.750; 11.000

Romanja – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Dodaje: sr:Ромања
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Dodaje: be:Раманья
Red 23: Red 23:
[[als:Romagna]]
[[als:Romagna]]
[[ar:رومانيا (منطقة)]]
[[ar:رومانيا (منطقة)]]
[[be:Раманья]]
[[br:Romagna]]
[[br:Romagna]]
[[ca:Romanya]]
[[ca:Romanya]]

Verzija na datum 3 septembar 2012 u 21:46

Romagna (romanjolski: Rumâgna) je historijska regija Italije čije područje otprilike odgovara jugoistočnom dijelu današnje regije Emilia-Romagna. Tradicionalno se graničila sa Apeninima na jugozapadu, Jadranom na istoku te rijekama Reno i Sillaro na sjeveru i zapadu. Najveći gradovi oblasti su Ravenna, Cesena, Faenza, Forlì, Imola, Rimini i Grad San Marino (San Marino je samostalna država u historijskoj regiji Romagna). Regija se nedavno proširila sa pripajanjem sedam općina (Casteldelci, Maiolo, Novafeltria, Pennabilli, San Leo, Sant'Agata Feltria, Talamello) iz regije Marche,[1] a u kojima se govori romanjolski dijalekt.

Karta Romagne sa administrativnim podjelama (bez novih teritorija)

Etimologija

Naziv Romagna dolazi od latinske riječi Romània, koja je ispočetka bila opći naziv za "zemlju koju nastanjuju Rimljani", a koja se prvi put pojavljuje u latinskim dokumentima iz 5. vijeka. Kasnije je dobila uže značenje i odnosila se na "teritoriju pod istočnorimskom vlašću", a čiji su se građani zvalji Rimljanima (Romàioi na grčkom) i smatrali nasljednicima carskog Rima. Tako se izraz Romània počeo koristiti za teritoriju Ravenskog egzarhata nasuprot drugih dijelova Sjeverne Italije pod langobardskom vlašću, a koje su se zvale Langobardija i Lombardija. Romània je kasnije postala Romandìola na vulgarnom latinskom, a što znači "mala Romània", te postala Romagna u suvremenom dobu.[2]

Caveja, simbol Romagne

Izvori

  1. Marche addio: all'Emilia Romagna sette Comuni dell'Alta Valmarecchia Corriere della Sera, 29. VII 2009 (na italijanskom)
  2. Romània e Romagna Rione Madonna delle stuoie (na italijanskom)

Eksterni linkovi

44°45′N 11°00′E / 44.750°N 11.000°E / 44.750; 11.000