Snaga – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: zh-classical:功率
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Mijenja: ca:Potència (física)
Red 27: Red 27:
[[bg:Мощност]]
[[bg:Мощност]]
[[bn:ক্ষমতা (পদার্থবিজ্ঞান)]]
[[bn:ক্ষমতা (পদার্থবিজ্ঞান)]]
[[ca:Potència física]]
[[ca:Potència (física)]]
[[cs:Výkon]]
[[cs:Výkon]]
[[da:Effekt (fysik)]]
[[da:Effekt (fysik)]]

Verzija na datum 31 august 2012 u 16:47

Snaga je po definiciji izvršeni rad u jedinici vremena ili promjena energije u jedinici vremena. SI mjerna jedinica za snagu je vat [W=J/s]. Iz definicije proizlazi i matematička formulacija za snagu


Da bi se bolje shvatio pojam snage, evo nekih slikovitih primjera:

Zamislimo da dva čovjeka imaju zadatak da svaki podigne 3 kamena bloka težine 10 kg na neku policu iznad svoje glave. Da bi se kamenim blokovima promijenio položaj u gravitacijskom polju Zemlje, potrebno je uložiti neku energiju, tj. izvršiti neki rad. Uzmimo da jedan podigne sva tri bloka odjednom, dakle 30 kg, a drugi podiže jedan po jedan blok. Kad završe svoj zadatak, obojica će izvršiti jednak rad, ali taj rad neće biti izvršen s istom snagom. Prvi čovjek je u vršenje rada uložio onoliko puta snage više od drugog koliko je puta kraće trajalo podizanje ukupnog tereta na policu.

U drugom primjeru bismo mogli uzeti usporedbu dvaju automobila. Uzmimo da oba auta imaju masu od 700 kg. Ako prvom autu treba 8 s da ubrza do 100 km/h, a drugom 12 s, tada je snaga motora prvog auta 50% veća od snage motora drugog, iako je i ovdje do zadane brzine izvršen isti rad (s obzirom da je pretpostavljena ista masa).


Vidi još