Ivan X (papa) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Mijenja: yo:Pópù Jòhánù X
m r2.7.2) (robot Mijenja: yo:Pópù Jòhánù 10k
Red 72: Red 72:
[[vi:Giáo hoàng Gioan X]]
[[vi:Giáo hoàng Gioan X]]
[[war:Papa Juan X]]
[[war:Papa Juan X]]
[[yo:Pópù Jòhánù X]]
[[yo:Pópù Jòhánù 10k]]
[[zh:教宗若望十世]]
[[zh:教宗若望十世]]

Verzija na datum 26 august 2012 u 11:52

Ivan X.
Ioannes Decimus
Datoteka:IoannesX.jpg
Papinstvo počelo ožujak 914.
Papinstvo završilo svibanj 928.
Prethodnik Lando
Nasljednik Lav VI.
Rođen
Ostali pape imena Ivan

Ivan X. je bio papa od ožujka 914. do svibnja 928. godine. Prije izbora je bio đakon u Bologni. Tamo je stekao pažnju i naklonost Teodore, svemoćne supruge tuskulskog grofa Teofilakta I čije su pape u to vrijeme, poznate kao saeculum obscurum, bile marionete. Nakon smrti njegovog prethodnika Landa je uz Teodorinu podršku postao papa usprkos protivljenja crkvenog sinoda.

Ivan je, osim Teofilaktu i njegovom klanu, pružao podršku Albericu, grofa od Camerina i budućem vojvodi od Spoleta. U junu 915. je uspješno organizirao savez italijanskih gradova-država koji će se suprostaviti Saracenima, te je vodio savezničku vojsku u pobjedosnoj bitci kod Gariglanoa. U decembru iste godine je, pak, Berengara Furlanskog okrunio za kralja Italije.

Za vrijeme njegovog pontifikata je proširen uticaj Rimokatoličke crkve na južnoslavenske zemlje na istočnoj obali Jadrana. Sačuvana je korespondencija koju je Ivan vodio s hrvatskim knezom (kraljem) Tomislavom, kao i zahumskim knezom Mihajlom. Za vrijeme njegovog pontifikata je, pak, u Splitu održan crkveni Sabor na kome je određeno da se obredi na području Hrvatske vrše latinskim jezikom.

Ivanov, za tadašnje vrijeme neuobičajeno dugi, pontifikat završio je 928. nasilnom smrću, koja se pripisuje spletkama Teodorine kćeri Marozije. Liutprand navodi da je Marozia bila njegova ljubavnica.