Atanagild – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: an:Atanachildo
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Mijenja: fr:Athanagilde Ier
Red 30: Red 30:
[[es:Atanagildo]]
[[es:Atanagildo]]
[[fi:Atanagild]]
[[fi:Atanagild]]
[[fr:Athanagild]]
[[fr:Athanagilde Ier]]
[[hr:Atanagild]]
[[hr:Atanagild]]
[[hu:Athanagild nyugati gót király]]
[[hu:Athanagild nyugati gót király]]

Verzija na datum 14 august 2012 u 15:39

Hispanija u 6. veku

Atanagild je vizigotski kralj u Hispaniji koji je vladao između 554. i 567. godine. Na presto je došao uz pomoć vizantijske flote koju mu je car Justinijan I poslao u pomoć. Potpomognut Vizantincima, ubio je Agilu I u Sevilji 554. godine i zauzeo njegovo mesto na vizigotskom prestolu.

Međutim, Vizantinci nisu imali nameru da se povuku sa teritorija koje su osvojili. Atanagild je povration nekoliko gradova, međutim, bio je prisiljen da ostavi Vizantincima veliki deo hispanske Betike (danas Andaluzija) i nekoliko gradova — Kartahenu, Malagu i Kordobu, vizantijskom guverneru Liberiju, koji je sledećih godina nastojao da proširi taj "poklon". Vizantinci su u Hispaniji osnovali svoju provinciju Spaniju, i tu ostali sledećih 70 godina. Hispanorimsko stanovništvo, koje je bilo ortodoksne hrišćanske vere, podržalo je vizantijskog guvernera.

Iako je tokom svoje vladavine morao da se bori protiv Vizantije, Franaka i Sveva, kao i protiv Baska u Pirinejima, Atanagild je ojačao svoje kraljevstvo time što se pomirio sa pravovernim hrišćanima koje su njegovi arijanski prethodnici progonili. Kada je kralj Sveva takođe prihvatio ortodoksno hrišćanstvo 560, Atanagild i vizigotsko plemstvo su ostali usamljeni i izolovani u svom arijanizmu.

Atanagild je bio oženjen Gosvintom koja mu je dala dve kćerke koje su se udale za dva franačka kralja, Brunhilda (udata za Zigeberta I, kralja Austrasije i Galsvinta, udata za Hilperika I, kralja Neustrije koji je oterao svoju prvu ženu kako bi se oženio Galsvintom, koju je na kraju naredio da se ubije, što je izazvalo četrdesetogodišnji rat između Austrasije i Neustrije.

Atanagild je umro prirodnom smrću u svom krevetu, krajnje neobično za ono doba. Nasledili su ga njegova braća, Leogvild i Liuva I.

Vanjske veze

Prethodnik:
Agila I
Vizigotski kralj
(554567)
Nasljednik:
Liuva I
Leovigild