Novčanik – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: sk:Peňaženka; kozmetičke promjene
MastiBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Dodaje: tr:Cüzdan
Red 57: Red 57:
[[su:Dompét]]
[[su:Dompét]]
[[sv:Plånbok]]
[[sv:Plånbok]]
[[tr:Cüzdan]]
[[wuu:钱包]]
[[wuu:钱包]]
[[zh:錢包]]
[[zh:錢包]]

Verzija na datum 12 august 2012 u 17:13

Primjer novčanika

Novčanik, novčarka ili lisnica je predmet s pregradama za držanje odnosno nošenje papirnog i metalnog novca, ličnih isprava (lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica), kreditnih kartica, posjetnica, slike bračnog druga ili djece i sl.

Oblik i upotreba

Novčanik obično ima oblik male torbice, ili torbice koja se može rasklopiti, ili se sastoji od dva ili tri dijela koji se preklapaju. U svim slučajevima takve je veličine da se može nositi u džepu na košulji, unutrašnjem džepu sakoa, jakne ili kaputa ili u stražnjem džepu hlača. Obično se pravi od kože, plastike i(li) tkanine.

Jedna pregrada obično se može zatvoriti patent-zatvaračem ili čičak-trakom (i to ona za držanje metalnog novca), a neke pregrade imaju providnu stijenku (za slike, dokumente i sl.).

Postoje i manji novčanici sa samo jednom pregradom, koji se zatvaraju patent-zatvaračem ili čičak-trakom, a koji uglavnom služe za nošenje metalnog novca.

Žene novčanik obično nose u svojoj (ženskoj) torbici, a muškarci u džepu ili u muškoj torbici.

Naziv

Naziv novčanik koristi se na cijelom području srpskohrvatskog jezika, a novčarka i lisnica u Hrvatskoj.

U raznim krajevima i dijalektima koriste se mnogi nazivi stranog porijekla: buđelar (lat.), geldtaška, geldtašn (njem.), portfelj (franc.), portafolj (tal.), šlajbok, šlajpik (njem.), šrajtoflin (njem.; u kajkavskom narječju).

Vidi također

Izvori