Sisački partizanski odred – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 78: Red 78:


[[Kategorija:NOVJ]]
[[Kategorija:NOVJ]]
[[Kategorija:Partizanski odredi]]
[[Kategorija:Partizanski odredi iz Hrvatske]]
[[Kategorija:Jedinice NOV i PO Hrvatske]]
[[Kategorija:Jedinice NOV i PO Jugoslavije]]


[[ar:تنظيم سيساك الحزبي الأول]]
[[ar:تنظيم سيساك الحزبي الأول]]

Verzija na datum 20 juli 2012 u 06:38

Sisački NOP odred
Aktivnost 22.6. 1941.–septembar 1941.
Država Jugoslavija
Vjernost Naroodnoslobodilački partizanski odredi Jugoslavije
Veličina 77 boraca
Dio Glavni štab Hrvatske
Komandanti
Znameniti
komandanti
Vlado Janić Capo

Sisački narodnooslobodilački partizanski odred je naziv za prvu stalnu vojnu jedinicu koju su formirali hrvatski, odnosno jugoslavenski partizani 22.6. 1941. u šumi Brezovica kraj Siska svrhu oružane borbe protiv Sila Osovine. Taj datum se danas u Hrvatskoj obilježava kao Dan antifašističke borbe.


Formiranje

Odluku o formiranju Odreda je donio Okružni komitet Komunističke partije Hrvatske za Sisak, i to nakon vijesti o početku njemačkog napada na SSSR. Većinu ljudstva su činili članovi KP iz okolice Siska, i to hrvatske nacionalnosti. Komandant Odreda je bio Vlado Janić Capo.

Među borcima Odreda se nalazio i Janko Bobetko, koji će voditi hrvatske snage u ratu 1991-95.

Ratni put

Već sutradan je Odred izveo svoju prvu akciju, miniravši željezničku prugu između Siska i Grede. Tri dana kasnije je minirana pruga između Capraga i Siska, a potom je Odred formirao svoj logor u Žabinskoj šumi. Odred je sljedećih dana nastavio izvoditi akcije u okolici Siska.

Kako bi uništili Odred, vlasti NDH su iz Zagreba u područje Siska 22.7. kamionima poslali 500 ustaša. Tada je došlo do prvog većeg oružanog okršaja između partizana i ustaša, u kome su poginula 2 pripadnika Odreda.

Sljedeću važniju akciju je Sisački NOP odred imao 13.9. kada je upao u selo Topolovac i tamo zaplijenio 29 pušaka te pokidao TT-linije Sisak-Topolovac.

Zbog toga je u područje oko Siska upućeno 650 ustaša i domobrana koje su opkolile šumu Zalukinju, Brezovicu, Bukovicu i Laklan gdje je bio logor Odred. Suočen s nadmoćnim neprijateljem, Odred se noću povukao u pravcu Siska, a potom prešao Savu te se kod Šamarice spojio s banijskim partizanima.

Nekoliko dana kasnije su borci Petrinjske partizanske grupe i Sisačkog NOP odreda formirali novi - Kalinski NOP odred.