Karađorđeva zvezda – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Datoteka/fajl Karadjordje_sword_II_star.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Fastily sa razlogom: No source since 11 June 2012
m Datoteka/fajl KaraGeorge_Soldiers_revers.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Fastily sa razlogom: No source since 11 June 2012
Red 93: Red 93:
|-
|-
| [[Datoteka:KaraGeorge Soldiers.jpg|200px]]
| [[Datoteka:KaraGeorge Soldiers.jpg|200px]]
|
| [[Datoteka:KaraGeorge Soldiers revers.jpg|200px]]
| [[Datoteka:SerbKstarS-r.jpg|200px]]
| [[Datoteka:SerbKstarS-r.jpg|200px]]
| [[Datoteka:SerbKstarS.jpg|200px]]
| [[Datoteka:SerbKstarS.jpg|200px]]

Verzija na datum 11 juli 2012 u 17:04

Ukoliko ste tražili neki drugi orden, vidite članak Karađorđeva zvezda (višeznačna odrednica).
Orden Karađorđeve zvezde
Datoteka:Orden of the Karadjordje's star.JPG
Orden Karađorđeve zvezde
dodeljuje
Kraljevina Srbija
Kraljevina Jugoslavija
Republika Srbija
Tip Trakica civilnog ordena

Trakica vojnog ordena
Dodeljuje se za U monarhiji: za posebne zasluge prema Kralju, državi i naciji u civilnoj ili vojnoj službi.

U Republici: za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana

Statistika
Ustanovljen 1. januara 1904.
Prva nagrada 1904.
Zadnja nagrada 2012.

Karađorđeva zvezda je orden koji je dodeljivan u Kraljevini Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji i koji se danas dodeljuje u Republici Srbiji.

Orden Karađorđeve zvezde Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije

Orden Karađorđeve zvezde Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije je orden kojim su odlikovana lica za zasluge prema kralju i otadžbini, u miru i ratu. Ustanovljen je 1. januara 1904. godine kao uspomena na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka pod Karađorđevim vođstvom. Orden je sa mačevima ili bez mačeva.

Vojnički orden Karađorđeve zvezde ustanovljen je uredbom 28. maja 1915. godine. Dobijali su ga samo vojnici i borci podoficiri. Vojničkom varijantom Karađorđeve zvezde s mačevima odlikovano je 3417 lica.[1] Ovaj vid odlikovanja uživao je naročita prava u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji;[2]ali se nije dodeljivao nakon 1945. godine, dok se u inostranim odnosima računao se kao 36. odlikovanje SFRJ po redosledu važnosti.[3][4]

Orden Karađorđeve zvezde Republike Srbije

Republika Srbija je ponovo uspostavila orden 2010. godine kada je Narodna skupština usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima Republike Srbije[5]. Orden Karađorđeve zvezde se u Zakonu navodi u Članu 8 (stav 3) i prema tom Zakonu Orden Karađorđeve zvezde ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana. Od kako je ponovo uveden orden 2010. godine, prva osoba koja ga je dobila Ukazom Predsednika Republike Srbije o odlikovanjima povodom Dana državnosti Republike 2012. godine, je srpski teniser Novak Đoković.

Orden Karađorđeve zvezde Republike Srbije izrađen je po idejnom rešenju akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića, redovnog profesora Fakulteta za primenjenu umetnost na predmetu Primenjeno vajarstvo.

Izgled ordena 1904-1945

Karađorđeva zvezda je imala oblik belog emajliranog krsta, čiji su kraci završeni lučno, a isto se tako kraci u luku sužavaju ka mestu ukrštanja. Između krakova krsta pričvršćeni su zlatni zraci. Na mestu ukrštanja, na plavo emajliranoj tablici pričvršćeno je crveno ognjilo sa amblemom "Samo sloga Srbina spašava". Oko ovoga na vencu od belog emajla, napisano je "Za veru i slobodu – 1804". Na drugoj strani u crvenoj emajliranoj podlozi u zlatu izrađen dvoglavi beli orao, a oko njega na plavom emajlu natpis "Petar I – 1904". Ceo orden je pričvršćen na zlatnu krunu. Ako je sa mačevima, onda su između krakova krsta ukrštena dva mača.

Vojnički orden Karađorđeve zvezde je po obliku isti kao i oficirski orden.

Vrste ordena 1904-1945

Karađorđeva zvezda je imala 4 reda.

  • Prvi red je imao crvenu lentu, koja se nosila preko desnog ramena na levom boku. Zvezda se nosila na levoj strani grudi.
  • Drugi red se nosio oko vrata, sa zvezdom na levoj strani grudi.
  • Treći red se nosio o vratu.
  • Četvrti red se nosio o rupici drugog dugmeta.

Oficiri koji su imali četvrti red Karađorđeve zvezde sa mačevima nosili su je svakoga dana na levoj strani prsiju. Oni koji su imali više redove nosili su svakoga dana treći red o vratu.

Vojnički orden Karađorđeve zvezde je imao dva reda, srebrni i zlatni, sa ili bez mačeva.

Orden Karađorđeve zvezde
1. red 2. red 3. red 4. red
Datoteka:KaraGeorge III.jpg Datoteka:KaraGeorge III.jpg
Datoteka:KaraGeorge star II.jpg
Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima
1. red 2. red 3. red 4. red
Datoteka:Karageorge sword IV avers.jpg
Datoteka:Karagorge II.jpg
Vojnički orden Karađorđeve zvezde
1. red drugo lice 2. red drugo lice
Datoteka:KaraGeorge Soldiers.jpg Datoteka:SerbKstarS-r.jpg Datoteka:SerbKstarS.jpg


Vidi još


Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine


Odlikovanja Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije
Orden Jugoslovenske kruneOrden Svetog kneza LazaraKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaAlbanska spomenicaOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godineMedalja za unapređivanje poljoprivredeMedalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne SrbijeSpomenica na borbe za oslobođenje severnih krajeva Jugoslavije 1918-1919. godineRatni krst 1941.


Spoljašnje veze

Reference

  1. Milovanović, Mihailo (ur.) ; Stanojević, Svetolik (ur.) Statistički godišnjak Jugoslavije 1983, Godina XXX, Savezni zavod za statistiku i Beogradski izdavačko-grafički zavod, Beograd, avgust 1983., tabela 103-20., str. 111.
  2. Zakon o osnovnim pravima lica odlikovanih Ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima, Ordenom Belog orla s mačevima i Zlatnom medaljom Obilića ("Službeni list SFRJ", br. 67/72, 22/73, 33/76, 39/77 – prečišćeni tekst, 53/82, 75/85, 87/89)
  3. http://www.wipo.int/ipdl/IPDL-IMAGES/6TER-IMAGES/yu0367.jpg
  4. Grbovi, zastave, odlikovanja i drugi zvanični znaci Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije – Armoiries, drapeaux, distinctions honorifiques et autres signes officiels de la République Socialiste Federative de Yougoslavie, Uprava za patente – Office des brevets, Beograd, 1966., 36.
  5. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima Republike Srbije, Službeni glasnik Republike Srbije br. 36/2010