Nikola Kopernik – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: lij:Nicolò Copernico
Red 44: Red 44:
[[la:Nicolaus Copernicus]]
[[la:Nicolaus Copernicus]]
[[lb:Nikolaus Kopernikus]]
[[lb:Nikolaus Kopernikus]]
[[lij:Nicolò Copernico]]
[[lt:Mikalojus Kopernikas]]
[[lt:Mikalojus Kopernikas]]
[[nds:Nikolaus Kopernikus]]
[[nds:Nikolaus Kopernikus]]

Verzija na datum 5 august 2007 u 01:29

Nikola Kopernik, 1473.-1543..

Nikola Kopernik ili Nicolaus Copernicus (19.2. 1473. - 24.5. 1543.) je poljski astronom, matematičar i ekonomist poznat po heliocentričnoj teoriji solarnog sistema koja je u potpunosti promijenila dotadašnje shvaćanje svijeta. Izraz kopernikanski obrat se koristi za ljudska dostignuća sličnog ranga.

Od 1491. do 1494. godine studirao je teologiju, matematiku, medicinu i astronomiju u Krakowu. Od 1496. do 1504. godine studirao je crkveno pravo, astronomiju i medicinu u Italiji. Poslije je bio do 1512. godine lijekar i tajnik svom ujaku, varmijskom biskupu (Warmia, poljska crkvena kneževina na ušću Visle), onda do kraja svog života je bio svećenik u Frauenburgu, gdje je na jednoj kuli tvrđave, koja je okruživala crkvu, uredio zvjezdarnicu (Kopernikov toranj) sa koje je promatrao nebeska gibanja. Na temelju tih promatranja, a i rezultata do kojih je došao, napisao je djelo De revolutionibus orbium coelestium u 6 knjiga, objavljeno u Nuernbergu 1543. godine, neposredno pred smrt. Ovo djelo bijaše revolucionarna prekretnica u astronomiji, te je bilo poticajem kapitalnih otkrića Keplera i Newtona.

Kopernikov ili heliocentrični sistem svijeta zasniva se na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje osi i da kruži oko Sunca. Ove tvrdnje su uskoro bile prihvaćene u naučnim krugovima, ali su ujedno uzrokovale uzbunu u crkvenim krugovima, pa je papa 1616. ovo Kopernikovo djelo zabranio, tj. stavio na index, sve do 1822. godine. Valja reći i da su ostale kršćanske sljedbe (npr. kalvinizam) bile protiv heliocentričnoga sustava, a da ga je i odbacivao nemali dio naučnika onoga doba (npr. Francis Bacon) zbog korelacije s mjerenjima koja nije, u to doba, bila bolja od geocentričnoga ili Ptolomejeva sistema.