Eric Bana – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: eo:Eric Bana; kozmetičke promjene
m uklonjena kategorija Australski televizijski glumci; dodana kategorija Australijski televizijski glumci pomoću gadgeta [[Wikipedia:Alati/Gadgeti/HotCa...
Red 48: Red 48:


[[Kategorija:Australski filmski glumci]]
[[Kategorija:Australski filmski glumci]]
[[Kategorija:Australski televizijski glumci]]
[[Kategorija:Australijski televizijski glumci]]
[[Kategorija:Komičari]]
[[Kategorija:Komičari]]



Verzija na datum 4 juli 2012 u 16:50

Eric Bana
Eric Bana
Eric Bana, 2007.
Rodno ime Eric Banadinovich
Rođenje 9. kolovoza 1967.
Australija Melbourne, Victoria
Supruga/e Rebecca Gleeson (1997. -)

Eric Bana (Melbourne, 8. kolovoza 1968.) je australski filmski glumac, hrvatsko-njemačkog porijekla.

Pravo ime - Eric Banadinovich

Nijemac po majci, Hrvat po ocu, Eric započinje karijeru 1991. godine nastupajući kao komičar u lokalnom baru u Melbourneu. Dvije godine kasnije pojavljuje se na TV-u nastupajući u seriji Full Frontal i svom vlastitom komičarskom showu The Eric Bana Show Live. Prvu filmsku (sporednu) ulogu ostvario je 1997. u The Castle. 2000. godine se ponovo pojavljuje u TV seriji, ovaj put u Something in the Air. Iste godine, u filmu Chopper utjelovljuje Marka Choppera Reada, kultnog kriminalca i ubojicu. Film je Ericu osigurao priznanje za najboljeg glumca od strane Australskog filmskog instituta.

Godine 2001. glumi u ratnoj drami Pad crnog jastreba pod palicom redatelja Ridleyja Scotta, a 2003. ostvaruje glavnu ulogu u Ang Leejevoj ekranizaciji strip junaka Hulka. U travnju iste godine započinje s radom na filmu Troja, inspiriranom Homerovom Ilijadom i to u ulozi Hektora, trojanskog princa. Filmski partneri su mu Brad Pitt i Orlando Bloom, velika imena Hollywooda. Za ulogu Hektora dobio je pozitivne kritike, te se moglo čuti kako je zasjenio i samog Brada Pitta. Troja je bila samo još jedna afirmacija velikog glumačkog talenta koji Bana posjeduje, iako se nikad nije glumački obrazovao.

Uspjeh je polučio i s filmom München, u kojem igra glavnu ulogu, i na kojem je surađivao sa slavnim redateljem Stevenom Spielbergom. Nakon Münchena radi na nekoliko filmova, među kojima je i Lucky You, u kojem glumi s Drew Barrymore i Robertom Duvallom, te Other Boleyn Girl, povijesna drama o sestrama Boleyn u kojoj glumi engleskog kralja Henrika VIII., a partnerice u filmu su mu mlade zvijezde Hollywooda - Natalie Portman i Scarlett Johansson.

Za 2008. godinu najavljen je film Žena vremenskog putnika po hit-romanu Audrey Niffenegger, u kojem će Bana tumačiti glavnu ulogu.

Vanjske veze =

Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA