Razlike između izmjena na stranici "Čerkezi"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 83 bajta ,  prije 6 godina
[[Kabardinci]] u području [[Terek]]a pa do Malke, danas Kabardinsko-balkarska. Dio ovih Kabardinaca živi i na gornjem [[Kuban]]u u Čerkeskoj Autonomnoj oblasti i oko [[Armavir]]a.
Na području Adigeje razlikuje se višew manjih plemena među kojima su [[Abadzehi]], [[Bezlenejci]] (Bezlenejevci), [[Bžeduhi]], [[Natuhajci]] ili Natuhadzi i [[Termigojci]] (Termigojevci).
U 13.stoljeću Čerkezi su bili pod vlasti [[Gruzi|Gruza]], tada su i pokršteni. U 15. stoljeću se osamostaljuju pa su neko vrijeme ruski vazali. Kasnije dolaze u neprekidne borbe s [[Tatari]]ma. U prvoj polovici 19. stoljeća Čerkezi vode žestoke borbe s Rusima koji su ih porazili. 1864., patako se većina ovihodigralo [[1864etničko čišćenje Čerkeza]], te je između 700.000 iselido umilion Tursku,pripadnika prekote 400,000.nacije protjerano sa Kavkaza u Tursku.
 
 
Turci su pak ove Čerkeze raselili po krajevima u Maloj Aziji, na [[Balkan]]u u [[Bugarska|Bugarskoj]], [[Makedonija|Makedoniji]] i [[Srbija|Srbiji]], zatim po Siriji i Palestini. Njihovih potomaka ima još po ovim državama iako se većina povukla nakon turske vladavine nazad u [[Turska|Tursku]].

Navigacijski meni