Amalarik – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Vanjske veze
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Adding an:Amalarico
Red 24: Red 24:
[[Kategorija:Vizigotski kraljevi]]
[[Kategorija:Vizigotski kraljevi]]


[[an:Amalarico]]
[[br:Amalarik]]
[[br:Amalarik]]
[[ca:Amalaric]]
[[ca:Amalaric]]

Verzija na datum 27 juni 2012 u 15:36

Amalarih ili Amalarik, bio je sin vizigotskog kralja Alariha II i Teodegote, kćerke ostrogotskog kralja, Teodorika Velikog i njegove prve žene. Amalarih je bio dete kad mu je otac poginuo u bici kod Vujea (507), te je do 526. godine u njegovo ime vladao njegov deda, Teodorik Veliki. Samostalno je počeo da vlada 526. dok nije bio ubijen, 531.

Život

Kada je Alarih poginuo 507. godine, na njegovo mesto je izabran njegov nezakoniti sin, Gesalih, a Amalarih je bio odveden na sigurno u Hispaniju. Gesalih je nastavio borbu protiv Franaka, ali nije imao mnogo uspeha, jer je 511. bio ubijen. Nakon njegove smrti, Vizigotskim kraljevstvom je vladao Teodorik Veliki u ime svog maloletnog unuka, Amalariha, a preko svog vice-regenta, Teudisa, ostrogotskog plemića. Godine 522. mladi Amalarih je bio proglašen kraljem a četiri godine kasnije, nakon Teodorikove smrti, preuzeo je potpunu vlast nad Vizigotskim kraljevstvom u Hispaniji i Septimaniji, a Provansu je dao na upravljanje svom rođaku, novom ostrogotskom kralju Atalarihu.

Oženio se Klotildom, kćerkom franačkog kralja, Hlodoveha. Međutim, Amalarih ju je zlostavljao i primoravao da prihvati arijanizam i da se odrekne ortodoksnog hrišćanstva, vere koju je skoro njen otac bio prihvatio kao zvaničnu veru Franačkog kraljevstva, što je izazvalo franačku intervenciju. Amalarih je pobeđen u Narbonu 531, odakle je pobegao u Barselonu, gde su ga ubili njegovi ljudi[1].

Reference

  1. Brockhaus Geschichte, Second Edition

Vanjske veze

Prethodnik:
Gesalih
Vizigotski kralj
(511531)
(pod regenstvom Teodorika Velikog do 526. godine)
Nasljednik:
Teudis