Leni Riefenstahl – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
PixelBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Uklanja: ar:'''ليني ريفنستال'''
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Dodaje: ar:ليني ريفنستال
Red 24: Red 24:
[[Kategorija:Njemačke filmske glumice|Riefenstahl, Leni]]
[[Kategorija:Njemačke filmske glumice|Riefenstahl, Leni]]


[[ar:ليني ريفنستال]]
[[az:Leni Rifenştal]]
[[az:Leni Rifenştal]]
[[be:Лені Рыфеншталь]]
[[be:Лені Рыфеншталь]]

Verzija na datum 27 juni 2012 u 08:17

Leni Riefenstahl
Datoteka:WP Leni Riefenstahl.jpg
Rođen/aHelene Bertha Amalie Riefenstahl
(1902-08-22)22. 8. 1902.
Berlin, Njemačko Carstvo
Umro/la8. 9. 2003. (dob: 101)
Pöcking, Njemačka
Godine aktivnosti1925–70-e, 1980-e, 2002
Suprug/aPeter Jacob (1944–46)
Horst Kettner (2003–death)
Website
leni-riefenstahl.de

Berta Helene Amalie "Leni" Riefenstahl (Berlin, 22. august, 1902Pöcking, 8. septembar, 2003) je bila njemačka plesačica, glumica, fotograf, filmski režiser i producent.

Poznata je kao inovator u filmskim tehnikama i vrhunski estet u filmskoj industriji. Njeni najpoznatiji režiserski radovi vezani su uz propagandne dokumentarne filmove iz doba nacističke Njemačke, kada je bila omiljeni režiser Adolfa Hitlera. Među tim filmovima se posebno ističe Olympia, film sniman za vrijeme Olimpijskih igara u Berlinu 1936, u kojem je prva primijenila revolucionarne tehnike u snimanju sportskih događanja, naprimjer postavljanje kamere na tračnice da bi se bolje pratilo kretanje sportaša. Nakon rata, iako nikad direktno optužena za ratne zločine, bila je odbačena od filmske industrije i nije ponovno dobila šansu stvarati dugometražne filmove. Ipak, do svoje smrti ostala je aktivna u umjetničkom radu, posebno na području fotografije, a snimala je i dokumentarne filmove s podmorskim pejsažima.

Postoje određene kontroverze u vezi njene saradnje s nacističkim režimom. Neosporno je da je svojim filmovima itekako pomogla u propagandi kojom je njemački narod zaveden od strane Hitlera. Postojale su, nikad dokazane, sumnje da je za potrebe snimanja masovnih scena svojih dokumentaraca koristila statiste iz koncentracionih logora, koji su nakon snimanja vraćeni natrag u logore gdje su navodno kasnije većinom izgubili živote.