Uxmal – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Dodaje: xmf:უშმალი
RedBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Dodaje: id:Uxmal
Red 36: Red 36:
[[hr:Uxmal]]
[[hr:Uxmal]]
[[hu:Uxmal]]
[[hu:Uxmal]]
[[id:Uxmal]]
[[it:Uxmal]]
[[it:Uxmal]]
[[ja:ウシュマル]]
[[ja:ウシュマル]]

Verzija na datum 19 juni 2012 u 16:27

Uxmal

Uxmal je grad Maya na Yucatánu, južno od Méride, osnovan ili osvojen od porodice Xiú ili Tutul-Xiú, plemena stranog porijekla. Arhitekti Uxmala, jednog od najvećih i najljepših gradova na Yucatanu, razvili su stil koji se po širini podudara s pejzažom. Njihove se palače protežu na stotine metara i naslanjaju na trgove široke poput nogometnih igrališta.

Arheolozi Uxmal često uspoređuju s egipatskim ruševinama u Tebi ili s grčkom i rimskom arhitekturom. Arheološka istraživanja pokazuju da je Uxmal sagrađen u 8. st., te da se vrlo brzo počeo razvijati. Uxmal se udružio u vojno-politički blok sa Kabah i Nojpat, a kasnije i sa Chichen Itzom, te je pomoću njih širio svoju vlast. Sve veći utjecaj ratobornih Tolteka, koji su provalili na Yucatan u X. st., naglo je izmijenio tokove tamošnje kulture i polako je doveo do propasti.

Arhitektura

Patuljkova palača je prvo što se ugleda u Uxmalu. Palača se razlikuje od svih dotada izgrađenih piramida po tome što su joj temelji ovalni, pa konstrukcija podsjeća na stožac. Jedini oštri rubovi su završetci stepenica. Hram nije prvobitno ovako izgledao, nadograđivan je pet puta u ciklusima od 52 godine, prema navadi Maya da nakon jednog ciklusa na starom svetištu nadograde novo. Hram na vrhu piramide bio je posvećen bogu neba. Palača je visoka 45 metra, a ime je dobila prema legendi u kojoj je patuljak sagradio palaču, nadmudrio lokalnog kralja i preuzeo prijestolje.

U Uxmalu ima više vodoravnih zgrada, nego piramida-gradova. Primjerice, Guvernerova palača i Cuadrangulo de las Monjas protežu se vodoravno, a građene su od pomno obrađenog kamenja i ukrašene različitim reljefima. Guvernerova palača sastoji se od tri dijela, duga je 100 metara, a široka 15 metra. Ulaz u palaču okrenut je prema Veneri koja je s ovog mjesta vidljiva svaku osmu godinu, planeti koja je veoma značajna u svijetu Maya. U palači se nalazi 20 odaja, a u njoj je nekada obitavao vladar. Dugi geometrijski oblik friza spada među najljepše u drevnoj američkoj umjetnosti. Očita je razlika i u izradi katova jer su viši katovi uvijek bogatije ukrašeni, pa tako predstavljaju kontrast glatkom prizemlju. Mnogi motivi na zgradama bili su samo dekoracija, ali često su imali i kulturna i vjerska značenja (simboli izrezbarene lubanje ukazuju na utjecaj ratobornih Tolteka).

Ostaci u Uxmalu najvažniji su primjer arhitektonskog stila puuc (600.-900. god.), za koji je karakteristična uporaba vapnenačkih ploča i ukrašavanje pročelja palača prikazima nebeskih zmija dugih orlovskih nosova.U Uxmalu se zadržala tradicija izrade stela, no njihovi su kipari uvodili nova stilska obilježja i pomalo narušili njihovu kiparsku vrijednost. Stele su okupljali na posebne platforme i uveli su naglasak na centralnu stelu koja je najvjerojatnije prikazivala lokalnog vladara.