Ustavni sud Bosne i Hercegovine: Razlika između izmjena

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
razne ispravke
m (razne ispravke)
 
==Historija==
 
Prvi Ustavni sud u bivšoj [[SFRJ|Jugoslaviji]] je osnovan još [[1963]]. godine, i to je ujedno i polazna tačka historije ustavnog sudstva u Bosni i Hercegovini. U skladu sa federativnom strukturom, osim Ustavnog suda na saveznom nivou, šest republika i dvije autonomne pokrajine, su također imale svoje ustavne sudove prije raspada bivše SFRJ.
 
 
==Organizacija==
 
Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta ([[Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine]] bira četiri, a [[Narodna skupština Republike Srpsk]]e dva), a preostalu trojicu bira predsjednik [[Evropski sud za ljudska prava|Evropskog suda za ljudska prava]], nakon konsultacija sa [[Predsjedništvo Bosne i Hercegovine|Predsjedništvom Bosne i Hercegovine]]. Za sudije Ustavnog suda mogu biti izabrani istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine niti bilo koje susjedne države. Mandat sudija imenovanih u prvom sazivu je pet godina, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili ne budu s razlogom razriješeni konsenzusom ostalih sudija. Sudije kasnijih saziva mogu obavljati svoje dužnosti do 70 godina starosti, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili budu razriješeni konsenzusom ostalih sudija.
 
 
==Nadležnosti==
 
Nadležnosti Ustavnog suda se odnose na slijedeće četri tačke:
* ''Sporovi sukoba nadležnosti i apstrakna kontrola ustavnosti:'' Sud odlučuje o pozitivnim ili negativnim sukobima nadležnosti, kao i o bilo kojim drugim sporovima koji se mogu pojaviti u odnosima između državnih i entitetskih struktura vlasti odnosno institucija Bosne i Hercegovine. Ustavni sud ima nadležnost da odluči da li je bilo koja odredba ustava ili zakona jednog entiteta u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Prema Ustavu, sporove može pokrenuti samo određen krug ovlaštenih pokretača: član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova/delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.
 
==Članovi==
 
Trenutni članovi suda su:
* Predsjednik: [[Mato Tadić]]
 
==Aktuelne presude==
 
===Spor o državnim obilježima===
 
[[31. mart]]a [[2006]]. godine utvrđeno je da čl. 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine i čl. 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske nisu u skladu sa članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa čl. 1.1. i 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije iz Aneksa I na Ustav Bosne i Hercegovine. Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Narodnoj skupštini Republike Srpske je naloženo da, u skladu sa članom 63. stav 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u roku od šest mjeseci, od dana objave ove odluke u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", usaglasi navedene odredbe sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
 
 
===Spor o nazivima općina sa prefiksom "Srpski"===
 
Sud je utvrdio [[26. mart]]a [[2004]]. da dio člana 11. Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi i čl. 1. i 2. Zakona o Gradu Srpsko Sarajevo, u odnosu na nazive: Grad Srpsko Sarajevo, Srpski Drvar, Srpski Sanski Most, Srpski Mostar, Srpsko Goražde, Srbinje, Srpski Ključ, Srpska Kostajnica, Srpski Brod, Srpska Ilidža, Srpsko Novo Sarajevo, Srpski Stari Grad i Srpsko Orašje, nisu u skladu sa članom II/4. u vezi sa čl. II/3. i II/5. Ustava Bosne i Hercegovine.
 
*[http://www.ustavnisud.ba Ustavni sud BiH]
 
[[CategoryKategorija:Ustavni sudovi|Bosna i Hercegovina]]
[[CategoryKategorija:Bosna i Hercegovina]]
 
[[bs:Ustavni sud Bosne i Hercegovine]]
177.192

izmjene

Navigacijski meni