Wikipedija:Značaj – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 21: Red 21:
<!--U svaku od sekcija se mogu dodavati vlastiti prijedlozi, iako je korisnije da ih se prethodno obrazloži na stranici na razgovor. -->
<!--U svaku od sekcija se mogu dodavati vlastiti prijedlozi, iako je korisnije da ih se prethodno obrazloži na stranici na razgovor. -->


==Ličnosti==
===Ličnosti===


* Ličnost o kojoj se piše članak mora biti "javna ličnost", odnosno mora biti predmetom nezavisnih referenci u bibliografskim izvorima i/li suvremenim masovnim medijima.
* Ličnost o kojoj se piše članak mora biti "javna ličnost", odnosno mora biti predmetom nezavisnih referenci u bibliografskim izvorima i/li suvremenim masovnim medijima.


==Događaji==
==Događaji==

Verzija na datum 17 maj 2012 u 11:21

Na Wikipediji se pod izrazom značaj podrazumijevaju osnovni, odnosno minimalni kriteriji na temelju kojih se može odrediti da li se o nekoj temi treba postojati specifičan članak ili ne. Ukoliko tema ispunjava te kriterije, članak se može napisati; ukoliko ne, članak se briše; sadržaj izbrisanog članka (ukoliko je za to prikladan) se može naknadno ukomponirati u tekst članka o široj temi koji zadovoljava kriterije.

Kriteriji o značaju neke teme se mogu bitno razlikovati ovisno o vrsti (ličnosti, događaji i sl.), ali se u pravilu moraju temeljiti na pravilima o tome što Wikipedia nije.

Određivanje kriterija se, koliko god je to moguće, mora temeljiti na dosadašnjoj praksi Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku, odnosno, ukoliko kriteriji nisu postojali, na primjeni odgovarajućih kriterija koji postoje na drugim Wikipedijama.

Osnovni kriteriji

Tema je značajna ako je bila predmet više netrivijalnih objavljenih radova čiji su izvori pouzdani i nezavisni, kako od samog predmeta, tako i među sobom. Sve teme moraju prelaziti minimalni prag značaja da bi članak na tu temu bio uključen u Wikipediju. Ovaj zahtjev osigurava postojanje dovoljno izvornog materijala da se napiše provjerljiv, enciklopedijski članak o temi.

  • Pod "objavljenim radovima" se podrazumijeva širok raspon radova svih oblika, uključujući novine, knjige i elektronske knjige, časopise, televizijske i radijske dokumentarne programe, izvještaje vladinih agencija, naučne časopise i sl.
  • Kriterij "nezavisnosti" isključuje svako samo-pojavljivanje ili -probijanje u javnosti, reklamiranje od strane predmeta, sav samo-objavljeni materijal, autobiografije, saopćenja za medije i druge takve radove povezane sa predmetom, njegovim stvaraocem, ili drugima sa stvarnim financijskim ili drugim interesom, odnosno naklonosti u vezi s predmetom.

Specifični kriteriji po temama

Dolje su navedeni neki od primjera, odnosno osnova za specifične kriterije po vrsti tema.


Ličnosti

  • Ličnost o kojoj se piše članak mora biti "javna ličnost", odnosno mora biti predmetom nezavisnih referenci u bibliografskim izvorima i/li suvremenim masovnim medijima.

Događaji

  • Događaj o kome se piše članak mora imati historijsku važnost, odnosno biti takve prirode da se na temelju nepristranih i objektivnih izvora može zaključiti da ima ili je imao značajne posljedice za neko šire geografsko područje ili grupu ljudi.