Bugarska – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Vanjske veze
TjBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Dodaje: zu:IBulgariya
Red 281: Red 281:
[[zh-min-nan:Bulgariya]]
[[zh-min-nan:Bulgariya]]
[[zh-yue:保加利亞]]
[[zh-yue:保加利亞]]
[[zu:IBulgariya]]

Verzija na datum 24 april 2012 u 03:34

Republika Bugarska
Република България
Datoteka:Bulgaria flag large.png
Zastava Grb
GesloСъединението прави силата
Državna himna: "Мила родино"
Glavni gradSofija
Službeni jezici Bugarski
Uspostava 22. septembar 1908
Površina
 -  Ukupno 111,001,9 km2 (102.)
 -  Voda (%) 0,3
Stanovništvo
 -  Popis iz 2003  7.537.929 (88.)
 -  Gustoća 67,9/km2
Valuta Bugarski Lev
Vremenska zona +2 do +3
Pozivni broj 359
Web domena .bg

Bugarska je država u jugoistočnoj Evropi.Graniči s Grčkom i Turskom na jugu, Srbijom i Makedonijom na zapadu i Rumunijom na severu. Glavni grad Bugarske je Sofija.

Ime

Istorija Bugarske

Bugarska je na Balkanu imala snažne srednjevekovne države - prvo bugarsko carstvo sa prestonicama u Pliski i Preslavu (VII-XI v.) i drugo bugarsko carstvo sa prestonicom Veliko Trnovo u XII-XIV veku. U vreme drugog carstva bugarski vladari bili su i u rođačkim vezama sa srpskim dvorom. Sveti Sava je umro i sahranjen u Trnovu, prestonici bugarske države, u priprati crkve Četrdeset mučenika. Kako je bugarska srednjevekovna država pala pod vlast Osmanlija pre srpske, došlo je do preseljenja učenih duhovnika u despotovinu...

XVIII i XIX vek

Nacionalni preporod proistekao je kod Srba i Bugara iz težnji za oslobođenjem od turskog ropstva, kroz formiranje nacionalne ideje na novim, prosvetiteljskim osnovama. Važnu ulogu su pri tome imale ideje o slovenskoj uzajamnosti, koje su iz dela poput Istorije raznih slovenskih naroda, najpače Bugara, Horvata i Srba Jovana Rajića, Stematografije Hristifora Žefaroviča, uticale i na bugarske preporoditelje. Nakon prosvetitelja, nacionalne barjake su poneli romantičari. Kada su srpski ustanici počeli da osvajaju sve veću autonomiju od Turaka, Obrenovići su podržavali na različite načine napore Bugara za oslobođenjem. Veliki broj bugarskih knjiga i neki časopisi su štampani u srpskim gradovima. S druge strane, Bugari su učestvovali u akcijama pobune u srpskim gradovima, kao npr. posle događaja na Čukur česmi.

Posle oslobođenja Bugarske i HH vek

Tokom ratova Turske protiv Rusije i pravoslavnih država na Balkanu, oslobođena je Bugarska 1878. godine, da bi potom bila priznata, najpre na San-Stefanskom miru, a posle revizije, u suženim granicama na Berlinskom kongresu. Obostrane teritorijalne pretenzije prema neoslobođenim delovima turske imperije dovele su do srpsko-bugarskog rata 1885. godine, koji je Srbija izgubila na Slivnici, te balkanskih ratova, koje je izgubila Bugarska. Nasuprot ratnim rešenjima odnosa na Balkanu, paralelno i uvek postojala je i ideja stvaranja balkanske federacije južnoslovenskih naroda.

Gradovi

Popis gradova u Bugarskoj

Vidi još

Vanjske veze

Šablon:Link FA