Hui – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
RedBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Mijenja: mn:Хуй угсаатан
Red 39: Red 39:
[[ko:후이족]]
[[ko:후이족]]
[[lt:Hujai]]
[[lt:Hujai]]
[[mn:Хуй (ард түмэн)]]
[[mn:Хуй угсаатан]]
[[ms:Orang Hui]]
[[ms:Orang Hui]]
[[nl:Hui (volk)]]
[[nl:Hui (volk)]]

Verzija na datum 16 april 2012 u 19:40

Narod Hui (kineski: 回族; pinyin: Huízú) u izgovoru huej, je kineska etnička grupa, koja se odlikuje ispovijedanjem islamske vjere. Hui čine jednu od 56 etničkih grupa službeno priznatih od NR Kine. Većina Huija su po svojoj kulturi i fizičkom izgledu (genetskim etnicitetom) istovjetni Han Kinezima uz jedinu iznimku ispovijedanja islam, koji je sa sobom donio određene kulturne razlike. Na primjer, kao muslimani, Hui odbacuju svinjetinu, najčešće meso u kineskoj kuhinji, te također ne jedu pse, konje, mnoge ptice i druge životinje koje se smatraju delikatesama u kineskoj kuhinji. Razlikuju se i po odjeći tako da odrasli muškarci nose bijele kape a žene nose hijabe i (ponekad) velove, kao što je to običaj u islamskoj kulturi.Danas u Kini zivi oko 10 miliona Huija uglavnom u zapadnim provincijama Ningsija Hui gdje cine 35% populacije ,Cinghai 16%,Singijang 5%,zatim u pokrajnama Gansu,Henan,Junan imaih iu Pekingu,Tiencinu i drugim velikim kineskim gradovima.Izvan Kine Hui zive u Kirgistanu oko 100 000,Burmi 50 000,Kazahstanu oko 40 000 gdje su poznati kao Dungani ili Patani.

Među Huije se smještaju i drugi kineski muslimani koji se razlikuju od Han Kineza, ali nemaju vlastitu etničku grupu, kao što je to slučaj s nekoliko tisuća Utsula u južnoj provinciji Hainan koji još govore austronezijski jezik (Tsat) srodan jeziku Chama muslimanske manjine u Vijetnamu - za njih se tvrdi da su potomci Chama koji su migrirali na Hainan. U Huije, međutim, nisu uključene skupine poput Ujgura koji prakticiraju islam, ali su kulturno različiti od Han Kineza.

Uobičajeni kineski izraz za islam je "vjera Huija" (回教; Huíjiào), iako je službeni prijevod prijeviod Yisilanjska vjera (伊斯蘭教; 'Yīsīlán jiào).

Šablon:CEG