Grmeč – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 18: Red 18:
| izgovor =
| izgovor =
}}
}}
'''Grmeč''' je planina koja se proteže sjevero-zapadnim dijelom [[Bosna|Bosne]] dužinom oko 70 km između tokova rijeka Une i Sane. Nadvisuje ga njegov najviši vrh u jugoistočnom dijelu zvani Crni vrh sa 1604 m nadmorske visine. U njegovom podnožju proteže se prostrani Podgrmeč sa nižim planinskim obroncima, Majdan planine i Srnetice. Naslanjajući se tako na svoja okolna polja kao što su: Bravsko, Petrovačko, Bjelajsko i Lušci polje, te kanjoni i doline kao što je Unska. Japranska i naravno zlatna Sanička dolina.
'''Grmeč''' je planina koja se proteže sjevero-zapadnim dijelom [[Bosna|Bosne]] dužinom oko 70 km između tokova rijeka [[Una|Une]] i [[Sana|Sane]]. Pripada predjelu „bila“ Dinarskog sistema, kao četvrti planinski lanac. Nadvisuje ga njegov najviši vrh u jugoistočnom dijelu zvani Crni vrh sa 1604 m nadmorske visine. Dužina mu je 70 km, a prosječna širina 10 km.Pristup vrhu je najbliži iz sela Janjila kod Bosanskog Petrovca.U njegovom podnožju proteže se prostrani Podgrmeč sa nižim planinskim obroncima, Majdan planine i Srnetice. Naslanjajući se tako na svoja okolna polja kao što su: Bravsko, [[Petrovačko polje|Petrovačko]], Bjelajsko i Lušci polje, te kanjoni i doline kao što je Unska, Japranska i naravno zlatna Sanička dolina.


Grmeč predstavlja posebnu tektonsku jedinicu, a položaj sedimenata ukazuje na veoma jake tektonske pokrete. Na Grmeču su uglavnom konstatovane naslage [[mezozoik]]a. Analizom strukturne građe Grmeč je izgrađen od [[Trijas|srednjotrijaskih i gornjotrijaskih]] dolomita na kojima leže [[Kreda|kredni]] krečnjaci.

U blizini najvišeg vrha, na nadmorskoj visini 1400m, nalazi se neistražena gradina.
[[Kategorija:Bosanski Petrovac]]
[[Kategorija:Planine u Bosni i Hercegovini]]
[[Kategorija:Planine u Bosni i Hercegovini]]

Verzija na datum 6 april 2015 u 12:13

Grmeč
Grmeč
Grmeč
Grmeč na mapi Bosne i Hercegovine
Grmeč

Grmeč je planina koja se proteže sjevero-zapadnim dijelom Bosne dužinom oko 70 km između tokova rijeka Une i Sane. Pripada predjelu „bila“ Dinarskog sistema, kao četvrti planinski lanac. Nadvisuje ga njegov najviši vrh u jugoistočnom dijelu zvani Crni vrh sa 1604 m nadmorske visine. Dužina mu je 70 km, a prosječna širina 10 km.Pristup vrhu je najbliži iz sela Janjila kod Bosanskog Petrovca.U njegovom podnožju proteže se prostrani Podgrmeč sa nižim planinskim obroncima, Majdan planine i Srnetice. Naslanjajući se tako na svoja okolna polja kao što su: Bravsko, Petrovačko, Bjelajsko i Lušci polje, te kanjoni i doline kao što je Unska, Japranska i naravno zlatna Sanička dolina.

Grmeč predstavlja posebnu tektonsku jedinicu, a položaj sedimenata ukazuje na veoma jake tektonske pokrete. Na Grmeču su uglavnom konstatovane naslage mezozoika. Analizom strukturne građe Grmeč je izgrađen od srednjotrijaskih i gornjotrijaskih dolomita na kojima leže kredni krečnjaci.

U blizini najvišeg vrha, na nadmorskoj visini 1400m, nalazi se neistražena gradina.