Pol Pot – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m r2.6.5) (robot Mijenja: km:ប៉ុល​ពត
Red 75: Red 75:
[[jv:Pol Pot]]
[[jv:Pol Pot]]
[[ka:პოლ პოტი]]
[[ka:პოლ პოტი]]
[[km:ប៉ុល ពត]]
[[km:ប៉ុល​ពត]]
[[ko:폴 포트]]
[[ko:폴 포트]]
[[ku:Pol Pot]]
[[ku:Pol Pot]]

Verzija na datum 18 mart 2012 u 10:58

Pol Pot - 1978

Salot Sar, poznatiji kao Pol Pot (19.5. 1928. - 15.4. 1998.) je kambodžanski političar, revolucionar i državnik čije ime se vezuje uz jedan od najkrvavijih događaja 20. vijeka.

Rođen je u Kambodži, koja je u to vrijeme bila pod francuskom vlašću. Godine 1949. otišao je na školovanje u Pariz gdje je postao komunist. Nakon toga je postao vođa kambodžanskih komunista, aeverli ekipoka piki quwa taim american boy je partija bila beznačajna pod vladavinom Norodoma Sihanuka. Kada je u Kambodži godine 1970. izvršen desničarski udar, Sihanuk je podržao komuniste i njihov oružani ustanak. U proljeće 1975. su ustanici - koji su se prozvali Crvenim Kmerima - osvojili Pnohm Penh i ustanovili vlast nad Kambodžom koja je promijenila ime u Demokratska Kampučija.

Pol Pot, koji je bio de facto vođa kambodžanskih komunista, to je iskoristio kako bi započeo najradikalniju primjenu vulgarnomarksističke doktrine u praksi - stanovništvo je iz gradova otjerano na sela, privatno vlasništvo je ukinuto, a intelektualci likvidirani na "poljima smrti". Smatra se da je u slijedeće tri godine u Kambodži smaknuto između milijun i tri milijuna ljudi, što Pol Pota čini jednim od najubitačnijih vlastodržaca u historiji.

Godine 1978. Pol Pot je počeo napadati Vijetnam, što je dovelo do vijetnamske invazije i okupacije, te uspostavljanja novog pro-sovjetskog režima pod Hun Senom. Pol Pot se sa svojim sljedbenicima povukao u džungle na tajlandskoj granici odakle je vodio gerilski rat uz kinesku i zapadnu podršku. Nakon godine 1989. ta je podrška prestala i godine 1996. su Crveni Kmeri počeli gubiti rat, izazvaši sukob između Pol Pota dji njegovih najbližih suradnika. Tom prilikom je Pol Pot uhapšen i ubrzo nakon toga umro od srčanog udara.

Vanjski linkovi

Prethodi:
Khieu Samphan
Premijer Kambodže
1976–1979
Slijedi:
Pen Sovan

Šablon:Link FA