Razlike između izmjena na stranici "Neandertalac"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 20 bajtova ,  prije 9 godina
m/м
razne ispravke
m/м (r2.5.2) (robot Mijenja: cs:Neandertálec)
m/м (razne ispravke)
 
== Podjele neandertalca ==
 
Znanstvenici govore o dva temeljna oblika neandertalaca: to su stariji ili preneandertalci i mlađi ili "klasični" neandertalci.
 
Neandertalac je prvo ljudsko biće koje je svoje mrtve s [[pijetet]]om sahranjivalo i tom prilikom povezivalo sa kamenjem. Na nekoliko mjesta u Francuskoj i Italiji pokojnik je zaštićen lomljenim kamenom, oblucima ili kamenim pločama. U Regurduu ([[Francuska]]) pokojnik je položen na veliku gomilu kamena, pokraj koje je sagrađena kamena konstrukcija za skelet medveda. Ta i nešto jednostavnije konstrukcije u pećini Monte Circheo ([[Italija]]) anticipiraju cjelokupnu kasniju pogrebnu arhitekturu u kojoj kamen zadobiva simboličnu vrijednost jer štiti i učvršćuje ono što zaslužuje najveći pijetet i što se smatra najvećom svetinjom.
Mrtvi su sahranjivani u stavu spavača, tj. polagani su na bok, najčešće desni, sa povijenim koljenima. U La Ferasiju (Francuska), u grobovima odraslih i djece nađene su brižno oblikovane kamene alatke kao grobni prilozi. Da je ljudskoj glavi ukazivano posebno poštovanje, pokazuju izdvojeno sahranjene lubanje ili običaj d se bazalna strana lubanje proširuje kako bi se izvukao mozak. Zajednica neandertalaca koja je naseljavala Krapinu (Hrvatska) lomila je kosti pokojnika s namjerom da dođe do srži. Ti tragovi kanibalizma upućuju u stvari na ritualno kušanje mesa umrlih srodnika, kakvo je posvjedočeno u mnogim kasnim kulturama, kao i u kulturi današnjih zaostalih zajednica. Kult lubanje i ritualna antropogafija možda su čak bili poznati i H. erectusu, jer na to upućuju činjenice da su ostaci te ljudske vrste najčešće nalaženi u fragmentima. Za kult predaka se vjerojatno vezuje i elipsoidna pločica od [[mamut]]ovog zuba obojena [[oker]]om, koja je nađena u Tati ([[Mađarska]]).
 
 
== Vidi još ==
* [[Krapinski pračovjek]]
* [[Mujina pećina]]
== Eksterni linkovi ==
 
{{Commonscat|Homo neanderthalensis}}
 
177.192

izmjene

Navigacijski meni