Razlike između izmjena na stranici "Mihail Bakunjin"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisana 4 bajta ,  prije 9 godina
m/м
razne ispravke
m/м (Bot: Adding {{Commonscat|Mikhail Bakunin}})
m/м (razne ispravke)
 
== Mladost ==
 
Bakunjin je rođen 18. maja [[1814]]. u [[aristokratija|aristokratskoj]] porodoci u selu Prjamuhino, u pokrajini [[Tverska oblast|Tver]], severo-zapadno od [[Moskva|Moskve]]. U četrnaestoj godini odlazi u [[Sankt Petersburg]] gde upisuje vojnu akademiju za artiljerce. Godine [[1832]] je prebačen u Rusku Kraljevsku Gardu i poslat u [[Litvanija|Litvaniju]]. Živeći u carskoj Rusiji, Bakunjin je brzo razvio snažnu mržnju prema nepravdi. [[1835]] u 22. godini života, napustio je vojsku, jer su mu smetale represivne metode primenjivane na lokalnom stanovništvu, i počeo se kretati u demokratskim krugovima. Postao je jako kritičan prema [[feudalizam|feudalizmu]] koji je tada bio zvanično [[društveno uređenje]] [[Rusija|Rusije]].
 
 
== Odlazak u Pariz ==
 
Kada se preselio u [[Pariz]] upoznao je [[Pjer Žozef Prudon|Prudona]], [[Marks]]a, [[Žorž Sand]]a i glavne predstavnike poljske emigracije. U tom stadijumu već je formulisao teoriju koja je videla slobodu kako se postiže opštim ustankom, povezanim sa nacionalnim revolucijama, a pogotovo oslobođenjem svih slovenskih naroda. NJegovo strasno propagiranje demokratije i anti-[[kolonijalizam|kolonijalizma]] učinilo ga je “javnim neprijateljem br. 1” u većini evropskih [[monarhija]]. [[1848]]. bio je prognan iz Francuske zbog govora u kojem je podržavao nezavisnost Poljske. Iz Pariza je otišao u [[Švajcarska|Švajcarsku]] gde se ostao da živi neko vreme, i bio aktivan u društvenim događanjima. NJegova strast za slobodom i jednakošću i njegove osude privilegija i nepravde učinile su ga izuzetno privlačnim za radikalni pokret tog vremena.
 
 
== Bekstvo iz Sibira ==
 
[[1861]]. izveo je spektakularno bekstvo i vratio se u Evropu preko [[Japan]]a, [[SAD]]-a ([[San Francisko]]) i kroz [[Panamski kanal]]. Sledeće tri godine posvetio se borbi za poljsku nezavisnost. Zatim je počeo da ponovno propituje svoje ideje. Da li bi nacionalna nezavisnost, sama po sebi, dovela da slobode za radni narod? Ovo pitanje ga je udaljilo od nacionalizma i usmerilo ka anarhizmu.
 
== Prva Internacionala ==
 
[[1868]]. se pridružio Međunarodnom Radničkom Udruženju (poznatom i kao [[Prva Internacionala]]), federaciji radikalnih i sindikalnih organizacija sa sekcijama u većini evropskih zemalja. Vrlo brzo njegove ideje su se razvile i postao je poznati pobornik anarhizma. Iako se slagao sa dobrim delom Marksove ekonomske teorije, odbijao je njegovu autoritarnu politiku i nastao je velika podela u Internacionali između anarhista i marxista.
 
177.192

izmjene

Navigacijski meni