Silaš – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: fr:Silaš
MystBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Dodaje: sr:Силаш
Red 18: Red 18:
[[hr:Silaš]]
[[hr:Silaš]]
[[sl:Silaš]]
[[sl:Silaš]]
[[sr:Силаш]]

Verzija na datum 19 februar 2012 u 16:00

Iako u Silašu tradicija folklora datira skoro od osnivanja sela 1922. godine tek od 7. lipnja 2006. godine registrirana je prva KUD-a pod nazivom «Zora».

Inicijativa je potekla od mladeži u selu koji su bili jedinstveni u odluci da se osnuje KUD-a. Za sada je aktivna samo folklorna sekcija, a planirano je pokretanje dramske i recitatorske sekcije. Kao ciljana skupina uglavnom su pripadnici i simpatizeri srpske nacionalne manjine, posebice djeca i mladež. Nekoliko članova su pripadnici većinskog naroda ili neke druge nacionalne manjine.

Udruga je osnovana prvenstveno s ciljem očuvanja tradicije i kulture srpske nacionalne manjine kroz kulturno-povijesnu djelatnost (literarna, folklorna i kazališna).

Od dana osnivanja Udruga aktivno radi i broji 60 članova, u dobi od 7 do 60 godina.

KUD je održao 3 nastupa, dva u Silašu i jedan u Boboti. U Silašu je prvi nastup bio u sklopu održavanja manifestacije «Pesma leta», pod pokroviteljstvom Zajedničkog vijeća općina iz Vukovara. Na manifestaciji «Dječji festival» sudjelovala je dječja sekcija, također pod pokroviteljstvom ZVO. Prvi godišnji koncert održan je krajem 2006. godine na kojem je prikazan cjelokupan dosadašnji rad obje grupe KUD-a «Zora». Na svim nastupima KUD «Zora» je ostavila zapažen uspjeh.

Nove informacije: KUD "Zora" je dosada imao puno vise nastupa, gostovali su u Bosni, Srbiji, Madjarskoj i u nekim mjestima u Hrvatskoj. U petom mjesecu su obilježili godinu dana svog drustva nastupom u Silašu. Krajem sedmog mjeseca KUD je napravio nastup za svoje Silaščane koji su u dijaspori, koji su im svojim prilozima pomogli u kupnji nošnje "Šumadija"... KUD "Zora" zahvaljuje svim ljudima, posebno svojim Silaščanima, koji su svojim prilozima pomogli u obnavljanju KUD-a u nadi da ce ih i dalje podržavati u daljnjem radu.