Manastir Devič – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Devič}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 50: Red 50:
</gallery>.
</gallery>.


== Spoljašnje veze ==
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|Devič}}
* {{SK-SANU|Link=419|Ime=Manastir Devič}}
* {{SK-SANU|Link=419|Ime=Manastir Devič}}
* [http://www.rastko.org.rs/kosovo/raspeto/crkve/cr05.html Raspeto Kosovo]
* [http://www.rastko.org.rs/kosovo/raspeto/crkve/cr05.html Raspeto Kosovo]


{{DEFAULTSORT:Devič, manastir}}
{{DEFAULTSORT:Devič, manastir}}
{{Commonscat|Devič}}


[[Kategorija:Opština Srbica]]
[[Kategorija:Opština Srbica]]

Verzija na datum 19 februar 2012 u 13:47

Šablon:Spomenik kulture (SR)

Manastir Devič koji se nalazi pod glavnim vencem istoimene planine u Srbiji, Metohiji - Kosovo i Metohija, sagrađen je oko 1434. godine i nalazi se u dreničkoj šumi, 5 km. južno od Srbice. Manastir je sagrađen na mestu gde se u jednoj šupljoj bukvi podvižavao veliki podvižnik iz XV veka Sveti Joanikije Devički, nakon što je u taj kraj prešao iz Crne Reke. Manastir je podigao despot Đurađ Branković oko 1434. godine u znak zahvalnosti za ozdravljenje svoje kćeri-device, po čemu je manastir dobio ime. Đurađ Branković je manastir sazidao na mestu gde je, četiri godine ranije, 1430. godine sahranjen pustinožitelj Joanikije Devički.

Godine 1915. prvi put su ga opljačkale austrougarske vojne snage posle odstupanja srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Drugi put to se dogodilo 1941. godine kada je srušena i uništena isposnica Sv. Janićija Devičkog koja se nalazila na padini na severnoj strani manastira, kao i istočnik koji se nalazio u udolini niže manastira. Manastir su tada opljačkali albanski fašisti. Do tih događaja manastir je u svojim riznicama imao veliku zbirku rukopisnih i štampanih knjiga iz XIX i XX veka. Krajem juna 1999. godine, nakon povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova i Metohije i dolaska francuskih snaga KFOR-a, manastir su spalili, opljačkali i potpuno uništili pripadnici OVK (UÇK).

Freske u manastiru, kojih ima u nekoliko slojeva potiču iz XV veka i na njima je lik Sv. Janićija Devičkog u odeći velikoshimnika i dobro očuvani natpis na kome piše da je on prvi ktitor mesta sego, a dobro očuvan je i lik Sv. Akakija, kao i kompozicije Svadba u Kani Galilejskoj i Isceljenje raslabljenog.

U svojoj istoriji manastir Devič je obnavljan više puta i sastoji se iz više crkava posvećenih Vavedenju Bogorodice, Sv. Joanikiju, Sv. Đorđu.

Manastir Devič od svoje imovine poseduje preko 60 hektara zemlje i oko 250 hektara šume (vinograde u Velikoj Hoči, nekoliko kuća u Vučitrnu i zemlju u okolini Biča u Laušima, Lepini i Ludovićima).

Galerija slika

.

Eksterni linkovi