Portal:NOB/Izabrani članak1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Reklama za „Valter pivo” u Kini
Reklama za „Valter pivo” u Kini

Valter brani Sarajevo je jugoslovenski partizanski film sniman tokom 1971. godine, a premijerno je prikazan 1. januara 1972. godine. Režirao ga je Hajrudin Krvavac, a scenario su napisali — Đorđe Lebović, Momo Kapor, Savo Pređa i Hajrudin Krvavac. Film je snimljen u produkciji „Bosna filma” iz Sarajeva.

Film je baziran na slobodnoj interpretaciji događaja iz života partizanskog borca i narodnog heroja Vladimira Perića Valtera (1919—1945), koji je u toku rata bio sekretar Mesnog komiteta KPJ za Sarajevo i rukovodilac ilegalnog pokreta u gradu. Radnja filma se dešava krajem 1944. godine kada grupa nemačkih vojnih armija žuri da se izvuče iz obruča, kako bi pomogla u odbrani Trećeg rajha. Istovremeno, nemačka obaveštajna služba čini sve da osigura tajnost operacije „Laufer”, preduzete radi snabdevanja gorivom vojske u povlačenju. Sarajevski ilegalci, predvođeni obaveštajcem Valterom, imaju zadatak da doznaju pravi cilj operacije i osujete je. Međutim, Gestapo među ilegalce ubacuje lažnog Valtera, koji gotovo uništava pokret otpora. Pravi Vlater, koji je iskusni ratnik i pronicljivi agent, uspeva da osujeti namere Gestapoa i otkrije špijune, a patom onemogući dostavu goriva nemačkim snagama i spreči njihovo povlačenje.

Zahvaljujući spektakularnim akcionim scenama, ali i dosta humora, film je stekao izuzetnu popularnost i smatra se jednim od najuspešnijih partizanskih filmova. Vremenom je postao deo popularne kulture, a neke replike iz filma dobile dobile su status kultnih, poput — Čekam te u pet kraj Begove džamije, Vazduh trepti kao da nebo gori, Diese Stadt ist Walter i dr. Prepoznatljiv pečat filmu dala je i muzika, koju je za film komponovao Bojan Adamič. Film je 1975. godine bio prvi put prikazan u Kini gde je postigao gotovo neverovatan uspeh i postao jedan od najgledanijih stranih filmova u narednih nekoliko decenija, koji je videlo oko milijardu i po gledalaca. Veliki uspeh ovog filma, otvorio je vrata jugoslovenskoj kinematografiji u Kini, a Bati Živojinoviću doneo gotovo kultni status među Kinezima.

Uloge u filmu su tumačili poznati jugoslovenski glumci — Bata Živojinović, Rade Marković, Ljubiša Samardžić, Dragomir Bojanić Gidra, Neda Spasojević, Slobodan Dimitrijević, Faruk Begoli, Jovan Janićijević i dr. Film je na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli bio nagrađen Srebrnom arenom za režiju, koju je dobio Hajrudin Krvavac.

više