Portal:Crna Gora

Izvor: Wikipedia


Flag of Montenegro.svg
Dobrodošli na


Položaj Crne Gore

Crna Gora je država locirana u jugoistočnoj Evropi (na Balkanskom poluostrvu).

Crna Gora se na sjeveru graniči s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, na istoku s Srbijom, na jugu s Albanijom, a na zapadu izlazi na Jadransko more.

Glavni grad je Podgorica.

Dalje


Cartella rossa.jpg
Nuvola filesystems services.png
Nuvola apps kedit.png
   
Berane

Berane su opština u Gornjem Polimlju, u Crnoj gori i pripada historičnoj regiji Sandžak. Nalazi se između vrhova Bjelasice na zapadu, Cmiljevice na istoku, Tivranske klisure na sjeveru i Sutjeske i Previje na jugu. Ona je dobro prirodno ograničena, osim na sjevero-istoku gdje je preko Police i Bihora niz manjih krečnjačkih uzvišenja, uglavnom planinskim visovima.

Beranska opština prostire se na 647 km². Od ukupne površine na plodno zemljište otpada 91% ili nešto oko 62 hektara. Neplodnog zemljišta je oko 5,5 hektara. Na ovoj teritoriji živi oko 35 000 stanovnika.

Područje Beranske općine ima uglavnom umjerenu kontinentalnu klimu. U pojedinim mjestima općine temperatura može dostići do 37°C, a zimi i do -30 °C. U užem dijelu općine proljeće nastupa rano i ono se uglavnom poklapa sa kalendarskim što je povoljno za rane proljećne poljoprivredne radove i za vegetacijski period koji u prosjeku traje 250 dana. Zime su duge i uglavnom oštre sa niskim temperaturama.

Područje općine bogato je vodom, što je posljedica sastava zemljišta, biljnog pokrivača, reljefa i klime. Lim je glavna rijeka koja odvodi 98% vode sa teritorije općine. Voda Lima nije iskorištena iako raspolaže znatnom snagom koja se može za izgradnju hidrocentrale. Lim je bogat raznovrsnom ribom (11-15 vrsta). U općini ima 27 mjesnih zajednica sa 51 naseljem. U samom gradu živi oko 13 000 stanovnika a u čitavoj općini oko 35 000.

Dalje...

Cartella rossa.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
  • da je Oktoih, najstarija štampana knjiga u južnih Slovena, štampan na Cetinju 1494?
  • da je Crna Gora kao ruski saveznik objavila rat Japanu 1904?
  • da je Crna Gora proglašena za ekološku državu 1992?
  • da je Cetinje najkišniji grad u Evropi?
  • da je Stefan Nemanja rođen u Ribnici, današnjoj Podgorici?
  • da je Mitropolija crnogorsko-primorska preseljena na Cetinje 1485?
  • da je prvi Južni Sloven koji je oplovio svijet bio Stevan Vukotić iz Bratešića (Grbalj)?
  • da se u Risnu nalazila prestonica ilirske kraljice Teute?
Cartella rossa.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
  1. --Soundwaweserb (razgovor) 18:15, 19 februar-вељача 2014 (CET)
Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Petar II Petrović Njegoš

Petar II Petrović Njegoš, za života poznat kao vladika Rade (po rođenju Rade Tomov Petrović; 1. novembar, 1813 - 10. oktobar, 1851) je bio crnogorski i pjesnik, episkop i vladar.

Njegoš je udario temelje moderne crnogorske države uspostavljanjem organa vlasti: Senata, Gvardije i Perjanika i uvođenjem plaćanja poreza. Objedinio je svetovnu i versku vlast proterivanjem guvernadura Radonjića iz zemlje, čime je ukinuta tradicionalna podela vlasti između guvernera koji se oslanjao na Zapad i episkopa koji se oslanjao na Rusiju.

Njegoš se smatra jednim od najvećih crnogorskih pjesnika. Njegovo najuticajnije pjesničko djelo je Gorski vijenac, objavljeno 1847. godine.

Rođen je kao Radivoje "Rade" Tomov Petrović 1. novembra (po julijanskom kalendaru) 1813. u Njegušima pod Lovćenom, glavnom selu Katunske nahije. On je drugi sin Tome Markova Petrovića, najmlađega brata vladike Petra I i Ivane Proroković. Na krštenju je dobio ime Rade (Radivoje). Rođen je u porodici iz koje su tradicionalno poticali crnogorski episkopi (Danilo, Savo, Vasilije, Petar I i drugi).

1825. godine vladika Petar I, dovodi Rada k sebi u cetinjski manastir da ga školuje i pripremi za naslednika. Stric je ranije za naslednika spremao Njegoševa brata od strica, ali je ovaj više voleo vojsku i oficirski poziv. Njegoš se nije redovno školovao. Kod cetinjskih i bokeljskih kaluđera učio se samo osnovnoj pismenosti. Tih godina Rade sastavlja svoje prve pesme. Posle mu je stric doveo za učitelja Simu Milutinovića Sarajliju. Sima Milutinović upućuje Rada u klasiku, umetnost, istoriju, filozofiju i književnost. Njegoš je bio pod jakim uticajem antičkog klasicizma. Klasičnu grčku poeziju čitao je na ruskom. Sarajlija je kod Njegoša razvio ljubav prema narodnoj poeziji i potsticao ga na pisanje. Njegoš je zaneseno voleo narodne pesme, skupljao ih i sam stvarao nove. Na Njegoša je uticao i Lukijan Mušicki, koji je 1830-ih godina imao glas velikog pesnika.


Dalje...

Portal.svg Ostali portali
Bosna i Hercegovina - Crna Gora - LGBT - SAD - Srbija