Portal:Bosna i Hercegovina

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Dobrodošli na


Položaj Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina je država u jugoistočnoj Evropi na Balkanskom poluostrvu. Glavni grad je Sarajevo. Zauzima površinu od 51.129 -{km}-². Na sjeveru i zapadu se graniči sa Hrvatskom, na jugu sa Crnom Gorom i Srbijom na istoku, dok dužinom od 26 -{km}- izlazi na Jadransko more. Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i posebnog distrikta Brčko. U njoj žive tri naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati, koji su konstitutivni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Prema procjeni Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine od 30. juna 2005. godine broj stanovnika je 3.842.537.

Bosna i Hercegovina je bila jedna od 6 republika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Po raspadu Jugoslavije u njoj je vođen građanski rat između sva tri najbrojnija naroda. Rat je završen 14. decembra 1995.

Dalje


Cartella blu.jpg
Nuvola filesystems services.png
Nuvola apps kedit.png
   
Laktaši

Laktaši su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Laktaši koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 3,483 stanovnika.

Laktaši su poznato banjsko lječilište.

Laktaši se nalaze u Lijevče polju, 19 km sjeverno od Banja Luke.

Opština Laktaši se nalazi u zapadnom dijelu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, na prostoru između opština Banja Luka, Gradiška, Srbac, Prnjavor i Čelinac. Područje opštine prostire se na 44° između 47’ i 59’ sjeverne geografske širine i 17° između 11’ i 28’ istočne geografske dužine. Rijeka Vrbas koja protiče sredinom njene teritorije dijeli je na župski (desna obala Vrbasa) i potkozarsko-lijevčanski dio (lijeva obala Vrbasa).

Ovo područje presjecaju važni putevi: Banja Luka – Gradiška – Okučani (izlazak na auto-put Beograd – Zagreb), zatim Klašnice – Prnjavor, te Laktaši – Srbac, a međunarodni aerodrom Banja Luka udaljen svega 3 km od opštinskog središta.

Pоdаci о nаsеljеnоsti оvоg pоdručја dаtirајu јоš iz stаriјеg kаmеnоg dоbа, čiјi pоčеci sеžu оd оkо 150.000 gоdinа p.n.е. Аrhеоlоškа nаlаzištа iz tоg vrеmеnа su smјеštеnа pо niskim brеžuljcimа pоrеd riјеkа. Tаkvо јеdnо nаsеljе је Brdаšcе smјеštеnо nа dаnаšnjеn Bаnjskоm brdu u cеntru Lаktаšа. Prоnаđеni su аrhеоlоški оstаci i iz mlаđеg kаmеnоg dоbа, bаkаrnоg, brоnzаnоg i žеljеznоg dоbа, kојеg оdlikuје оrgаnizоvаnjе vеćih еtnо-kulturnih plеmеnskih zајеdnicа.

Rimljаni su оvе krајеvе stаvili pоd svојu vlаst 9. gоdinе nаšе еrе. Dаnаšnjа оblаst Lаktаšа nаlаzilа sе nа sаmој grаnici dviје prоvinciје: Dаlmаciје i Pаnоniје. Dоmаćе ilirskо stаnоvništvо živјеlо је u utvrđеnim grаdinаmа (“Grаdinа” u Šušnjаrimа). Pо zаuzimаnju оvih krајеvа Rimljаni pоdižu vојnе lоgоrе i grаdе оbјеktе оd privrеdnоg znаčаја.

U dоbа srеdnjеg viјеkа lаktаški krај prоživljаvа tаdа tеšku i nеizvјеsnu sudbinu. Smјеnjuје sе vlаdаvinа Istоčnih Gоtа, Аvаrа i Slоvеnа, а pоčеtkоm 12. viјеkа оvај prоstоr pоstаје diо krаljеvinе Ugаrskе.

Dalje...

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   


Perućica


Prašuma Perućica u Nacionalnom parku Sutjeska.

Ostale izabrane slike

Cartella blu.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Edin Džeko, bosanskohercegovački fudbaler

Edin Džeko (Sarajevo, 17. III. 1986) bosanskohercegovački je nogometaš. Trenutačno nastupa za engleski Manchester City F.C. Od oca Midhata "Mide" i majke Belme Džeko.

Karijeru je započeo u Željezničaru, gdje je igrao od 2003. do 2005. Prvi trener mu je bio u FK Željezničaru Jusuf Šehović. S 18 godina odlazi u Češku, gdje je za Teplice u jednoj sezoni odigrao 43 utakmice i postigao 17 golova. Koncem sezone proglašen je za najboljeg stranca u češkoj ligi.

Njegove odlične igre zapazio je Felix Magath i 2007. godine, u transferu vrijednom 4 milijuna eura, odlazi u njemački VfL Wolfsburg. U sezoni 2008/09. igra odlično te s Wolfsburgom osvaja Bundesligu, a s 26 postignutih golova bio je drugi najbolji strijelac lige. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. za bosanskohercegovačku reprezentaciju postigao je 7 golova, bio je i prvi strijelac kvalifikacija u 2008. godini, a ukupno je za reprezentaciju odigrao 18 utakmica i zabio 14 golova.

Dalje...

Portal.svg Ostali portali
Bosna i Hercegovina - Crna Gora - LGBT - SAD - Srbija