Portal:Srbija

Izvor: Wikipedia
(Preusmjereno sa stranice Portal:Србија)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Flag of Serbia.svg
Dobrodošli na


Položaj Srbije

Srbija je država locirana u jugoistočnoj Evropi (na Balkanskom poluostrvu) i u srednjoj Evropi (Panonskoj niziji). U sastavu Republike Srbije se nalaze i dve autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija

Srbija se na severu graniči s Mađarskom, na istoku s Rumunijom i Bugarskom, na jugu s Makedonijom i Albanijom, a na zapadu s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Glavni grad je Beograd.

Dalje


Cartella blu.jpg
Nuvola filesystems services.png
Nuvola apps kedit.png
   
Centralni gradski trg u Nišu

Kroz svoju dugu istoriju Niš se nalazio u sastavu mnogih carstava i država, igrajući ulogu administrativnog, vojnog i trgovinskog centra i važne saobraćajne veze na rimskom putu Via militaris, kasnije zvanim Carski drum, koji je spajao Evropu i Malu Aziju. Bio je rodno mesto cara Konstantina Velikog, kao i careva Konstancija II i Justina I. Sam položaj Niša učinio ga je strateški važnim i time primamljivim gradom za mnoge osvajače. Niš se nalazio pod vlašću Dardanaca, Tračana, Ilira, Kelta, Grka, Rimljana, Huna, Avara, Srba i drugih, zatim Bugarskog, Ugarskog, Vizantijskog, Otomanskog carstva. Godine 1878. ulazi ponovo u sastav Srbije, bivajući još pod nemačkom okupacijom u toku Prvog i Drugog svetskog rata. Uticaj različitih naroda koji su vladali Nišom primećuje se u kulturnom nasleđu grada, pre svega u njegovoj arhitektonskoj raznovrsnosti.

Niš je danas važan privredni, univerzitetski, kulturni i politički centar Srbije. Aerodrom Konstantin Veliki je međunarodni aerodrom u Nišu sa koga leti samo jedna aviokompanija, sa međunarodnom oznakom INI. Niški univerzitet, osnovan 1965. godine, ima 13 fakulteta i oko 30.000 studenata. Niš je, takođe, sedište Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Grad je podeljen 2004. godine u pet opština. Od lokalnih izbora 2008. godine, gradonačelnik Niša je Miloš Simonović.

Niš se nalazi na 43°19' latitudi severno i 21°54' longitudi istočno u dolini reke Nišave. Smešten je na 194m nadmorske visine (centralni gradski trg). Najviši vrh je Trem na Suvoj planini (1810m), a najniža tačka se nalazi u prigradskom naselju, Trupale (173m).

Dalje...

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   


Kop snezne jele.jpg


Drveće zavejano snegom na Kopaoniku

Ostale izabrane slike

Cartella blu.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
  • Da se zapadni deo nizije srednjeg Podunavlja nazivao u staro doba Panonija.
  • Da je reka Sava duga 940 kilometara i da je samim tim druga reka po dužini u jugoistočnoj Evropi.
  • Da je zapadna kapija Beograda, koju je projektovao Mihajlo Mitrović, visoka čak 115 metara, što je čini drugim najvišim neboderom u Beogradu.
  • Da najstariji pisani tragovi o današnjem imenu grada Zemuna datiraju čak iz XII veka.
Cartella blu.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
  1. --Soundwaweserb (razgovor) 18:02, 18 februar-вељача 2014 (CET)
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Milutin Milanković, srpski geofizičar

Milutin Milanković (1879. - 1958.), srpski geofizičar, građevinski inženjer, klimatolog, astronom, osnivač katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Ova teorija je poznata pod imenom Milankovićevi ciklusi.

Milanković je rođen 28. maja 1879. godine u Dalju, blizu Osijeka na području kraljevine Hrvatske i Slavonije koja je bila deo Austro-Ugarske). Pohađao je Bečki tehnološki institut, gde je diplomirao građevinu 1902. i stekao doktorat iz tehničkih nauka 1904. Kasnije je radio u tada čuvenoj firmi Adolfa Barona Pitela Betonbau-Unternehmung u Beču. Gradio je brane, mostove, vijadukte, akvadukte i druge građevine od ojačanog betona, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Milanković je nastavio da se bavi građevinom u Beču, do jeseni 1909, kada mu je ponuđena katedra primenjene matematike na Beogradskom univerzitetu, (racionalna mehanika, mehanika nebeskih tela, teorijska fizika). Godina 1909. označava prekretnicu u njegovom životu. Mada je nastavio da se bavi istraživanjem raznih problema u vezi sa primenom armiranog betona, odlučio je da se skoncentriše na fundamentalna istraživanja.

Tek što se Milanković doselio u Beograd, usledili su burni događaji: Balkanski ratovi, a zatim i Prvi svetski rat. Kada je 1914. izbio rat (tek što se oženio), Austro-Ugarska vojska je internirala Milankovića u Nesider, a kasnije u Budimpeštu, gde mu je bilo dozvoljeno da radi u biblioteci Mađarske akademije nauka. Već 1912, njegova interesovanja su se usmerila ka proučavanju solarne klime i planetarnim temperaturama. Dok je bio interniran u Budimpešti, Milutin Milanković je posvetio svoje vreme radu na ovom polju, i do kraja rata je završio monografiju o ovom problemu, koja je objavljena 1920, u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti u Parizu, pod naslovom Théorie mathématique des phénomènes thermiques produits par la radiation solaire (Matematička teorija termičkih fenomena uzrokovanih sunčevim zračenjima).

Dalje...

Portal.svg Ostali portali
Astronomija - Bosna i Hercegovina - Crna Gora - Čile - Geografija - LGBT - Narodnooslobodilačka borba - Sjedinjene Američke Države - Srbija