Porrentruy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Porentru
Porrentruy - Pruntrut - Porrentruy


Pogled na Porentru

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Švicarska
Kanton Jura
Stanovništvo
Stanovništvo 6.679
Gustina stanovništva 453 st./km²
Geografija
Koordinate 47°25′05″N 7°04′40″E / 47.418055°N 7.077793°E / 47.418055; 7.077793
Nadmorska visina 423 m
Površina 14,75 km²
Porentru na mapi Švajcarske
Porentru
Porentru
Porentru (Švajcarske)
Ostali podaci
Poštanski kod 2900
Web-stranica www.porrentruy.ch


Koordinate: 47° 25′ 05" SGŠ, 7° 04′ 40" IGD

Porentru (fr. Porrentruy, nem. Pruntrut, ital. Porrentruy) je grad u severozapadnoj Švajcarskoj. Porentru je drugi po važnosti grad u okviru kantona Jura, gde je istoimenog sedište okruga Porentru.

Porentru je poznat po dobro očuvanom starom gradskom jezgru.

Prirodne odlike[uredi | uredi kod]

Porentru se nalazi u krajnje severozapadnom delu Švajcarske, blizu državne granice sa Francuskom. Francuska zapravo okružuje predeo oko Porentrua sa tri strane, pa okrug Porentru čini svojevrsni „džep“ Švajcarske u Francuskoj. Na jabližem mestu granica je udaljena 6 km od grada.

Od najbližeg većeg grada, Bazela, grad je udaljen 70 km zapadno, a od prestonice Berna, grad je udaljen 95 km severno.

Reljef: Porentru se nalazi na visoravni u oblasti Jure, na približno 420 metara nadmorske visine. Okruženje grada je valovito.

Klima: Klima u Porentruu je umereno kontinentalna.

Vode: Kroz Porentru protiče više manjih potoka.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Porentrua je bilo naseljeno još u vreme praistorije i Starog Rima, ali nije imalo veliki značaj.

Prvi pomen naselja pod današnjim nazivom vezuje se za godinu 1136.

U 16. veku, tokom reformacije, Porentru postaje značajno rimokatoličko uporište, budući da je ovde prebegao episkop pobunjenog grada Bazela. Tada, zbog značaja episkopskog sedišta, grad doživljava svoj vrhunac (gradnja crkva i drugim velelepnih zdanja).

Viševekovno blagostanje i mir bili su prekinuti tokom Napoleonovih ratova grad je bio prisilno priključen Francuskoj. Posle toga grad je postao deo Švajcarske konfederacije i sa okolinom je uključen u Kanton Bern.

Položaj na granici doveo do opadanja značaja Porentrua krajem 19. i tokom 20. veka. Početkom 20. veka obližnji Delemon je preuzeo ulogu središta francuskog dela kantona Bern.

Jačanje nemačkog uticaja u ovoj oblasti, tradicionalno naseljenoj Francuzima, dovelo je do pojave pokreta za izdvajanje francuskog dela Kantona Bern u zasebni kanton. Ovaj pokret javio se 1947. godine, da bi 1979. godine, na osnovu referenduma, uspostavljen novi danas najmlađi Kanton Jura sa Delemonom kao glavni gradom.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

2010. godine Porentru je imao nešto nešto manje od 7.000 stanovnika. Od toga 16,4% čine strani državljani.

Jezik: Švajcarski Francuzi čine tradicionalno stanovništvo grada i francuski jezik je zvanični u gradu i kantonu. Međutim, gradsko stanovništvo je tokom proteklih nekoliko decenija, pojavom useljenika iz različitih delova sveta, postalo veoma šaroliko, pa se na ulicama Porentrua čuju brojni drugi jezici. Tako danas francuski govori 89,5% gradskog stanovništva, a prate ga nemački (2,8%) i italijanski jezik (2,2%).

Veroispovest: Mesni Francuzi su oduvek bili rimokatolici. I danas rimokatolici čine većinu stanovništva (74,3%), uz primetan udeo protestanata (9,7%), a druge veroispovesti su manje zastupljene. Ateisti čine 7,1% gradskog stanovništva.

Galerija slika[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]