Porque el amor manda

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Porque el amor manda
Žanr telenovela, komedia
Nastupaju Fernando Colunga
Blanca Soto
Erick Elías
Maria Elisa Camargo
Claudia Álvarez
Ninel Conde
Uvodna tema El amor manda; izvodi: María José(Tema de entrada)
Završna tema America Sierra; izvodi 3Ball MTY
Zemlja porijekla  Meksiko
Jezik/ci španski
Broj epizoda 181
Produkcija
Producent(i) Juan Osorio Ortiz
Trajanje 42 min.
Emitiranje
Originalni kanal Canal de las Estrellas logo.png El Canal de las Estrellas
Originalno prikazivanje 7. oktobar 2012. – 16. jun 2013.
Eksterni linkovi
Službene stranice

Porque el amor manda (sh. Jer ljubav zapoveda) je meksička telenovela produkcijske kuće Televisa, koja se emitovala u Meksiku od 2012. do 2013. godine.

Sinopsis[uredi - уреди | uredi kôd]

Jer ljubav zapoveda priča je o ljubavi dve totalno različite osobe, koje sudbina nastoji spojiti simpatičnim trikovima, mada ponekad bolnim.

Hesus Garsija je naočit mladić koji radi u Čikagu kao dostavljač pice i konobar u restoranu u latinoameričkom kvartu La Viljita, gde mnogi meksikanci gaje nadu za boljim životom. Hesus tamo živi već 7 godina i nada se da će dobiti legalnu dozvolu boravka za SAD, a svoj rodni Monterej napustio je nakon teške veze sa bivšom devojkom Veronikom Jero.

Noćima, Hesus uči računovodstvo i pokušava napredovati. On je dobar momak, prijateljski raspoložen, veseo i uslužan, koji uvek vidi dobro, i u lošim vremenima. S onim što zaradi jedva preživi u velegradu, ali svi ga vole i znaju da uvek ima pozitivan stav ka životu.

Putem jedne internet stranice, Hesus ugleda fotografije devojčice od 7 godina, koja se zove Valentina, i čini se da je kćerka njegove bivše devojke. Hesus shvati da ta lepa devojčica, nežnog osmeha, može biti njegova kćerka, jer mnogo liče jedno na drugo, a i njene godine se poklapaju sa vremenom njegovog odlaska u Čikago.

Nakon što je primila Hesusov poziv, Veronika se mnogo uznemiri, jer je verovala da je on zauvek otišao iz njenog života. No, Hesus je toliko uporan da Veronika nema izbora, nego da mu prizna istinu: jeste, on je Valentinin otac.

Hesus se odlučuje vratiti u Monterej da upozna svoju malenu kćerku, pa šta god da ga košta, i potraži Urija Petrovskog, klijenta iz picerije, koji mu je ponudio svoju pomoć u slučaju da mu zatreba. Uri je mafijaš koji vidi mogućnost da iskoristi Hesusove usluge i kaže mu da mu on može srediti besplatnu avionsku kartu, ako mu učini uslugu i ponese u Monterej kofer sa odećom, jer je on saradnik doma za siromašne. Hesus to prihvati.

Kada Hesus sleti u svoj rodni Monterej, carinici otkrivaju nešto u koferu koji mu je dao Uri. Hesus je uhapšen. On pokušava dokazati svoju nevinost objašnjavajući kako je on samo poneo kofer, u zamenu za avionsku kartu. Spreman je sarađivati sa vlastima u zamenu za svoju slobodu, i tako i postupa, dajući podatke o Uriju, što mu omogući da izađe pod kaucijom, ali bez mogućnosti da ne dobije kriminalni dosije.

U međuvremenu, u jednoj velikoj firmi, Alma je očajna zbog posla koji je poverila sekretarici Džesiki, koju deli sa svojim deverom Fernandom Rivadenejrom, a ona mu izveštaj nije predala. Izlazi iz svoje kancelarije da je potraži i pronalazi je u Fernandovoj kancelariji, u klinču i ispod stola. Alma, sita ovih situacija, odluči nazvati svog dečka Rohelija, da zaustavi Fernandovo nepodnošljivo ponašanje.

Alma odlučuje da ne otpusti Džesiku, ali ju premesti da radi u podrumu, a ona traži novu sekretaricu, po mogućnosti staru i ružnu ženu, na koju Fernando neće poželeti ni spustiti ruku. Rohelio se s tim slaže i prihvata Almin predlog.

Hesus, koji je sad na uslovnoj slobodi, stiže kod Veronike i traži da ga pusti da upozna svoju kćerku. Nakon toga, Veronika uslovi Hesusa, da ako želi viđati kćerku mora da ispuni svoje obaveze. Zahteva da pre svega nađe stabilan posao i pristojno mesto za život. Naravno, Hesus prihvata sve Veronikine uslove.

Hesus istog trena kreće tražiti posao, ali ga na svakom mestu odbiju čim saznaju da ima kriminalni dosije. Uspeh mu u potpunosti izostaje, a kao da je to malo, nema gde ni da živi, pa noć provodi na ulici. Međutim, sudbina mu je spremila novi izazov – pojavljuje se u Alminoj firmi na razgovoru za posao, ni ne sluteći da će tamo pronaći ono što je zapovedila ljubav.

U firmi, Alma i Hesus se po prvi put sreću u liftu, i nakon što ona sazna da je on odbijen za mesto pomoćnog računovođe, odlučuje da je on idealan kandidat da dobije mesto sekretara, te ga odmah zaposli.

Rohelio, Fernando i još neki delatnici u firmi uporno se trude napakostiti Hesusu, ali niko od njih ne zna da on ima ličnog anđela čuvara, Almu.

Hoće li zlobnici uspeti u onom što su naumili? Hoće li Hesus zadobiti Alminu ljubav, a održati i ljubav svoje kćerke? Može li konačno pronaći svoj put i izgraditi si život?
Odgovor na ova i mnogo druga pitanja biće jasan kada Hesus i Alma otkriju da snaga istine, poštenja, prijateljstva i ljudskih vrednosti jesu najmoćnija oružja za sučeljavanje sa životom i da ništa nije nemoguće kad ljubav to zapoveda.

Glumačka postava[uredi - уреди | uredi kôd]

Glavne uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Glumac: Uloga:
Fernando Kolunga Hesus Garsija
Blanka Soto Alma Montemajor
Erik Elijas Rohelio Rivadenejra
Marija Elisa Kamargo Patrisija Sorilja
Klaudija Alvares Veronika Hijero

Sporedne uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Glumac: Uloga:
Alehandro Avila Fernando Rivanedejra
Horhe Aravena Elijas Franko
Kika Edgar Ksoćitl Martinez
Karmen Salinas Ćatita Erera
Ninel Konde Diskua / Lusija
Pedro Moreno Fernando Rivadenejra
Violeta Isfel Marisela
Hulisa Susana Susi
Rikardo Fastliht Rikardo
Rikardo Margalef Hulio
Džejmari Džesika
Dario Ripol Kardenas
Susan Tonton Delija
Beatris Morajra Marta
Antonio Medelin Panfilo
Rikardo Klajnbaum Malvino
Marija Hose Mariskal Velentina