Porgy and Bess

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Porgy i Bess)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Porgy and Bess (ili Porgy i Bess) je američka opera iz 1935. godine muziku komponirao George Gershwin, libreto napisao DuBose Heyward, a dodatni tekst Ira Gershwin. Temelji se na Heywardovom romanu Porgy i na njoj temeljenom kazališnom komadu koji je Heyward napisao zajedno sa svojom suprugom Dorothy, premijerno izvođenom na Broadwayu 1920-ih. Radnja opere je smještena u Catfish Row, fiktivnu crnačku četvrt grada Charleston u državi Južna Karolina. Protagonist je Porgy, crni prosjak koji pokušava spasiti lijepu Bess od njenog nasilnog ljubavnika Crowna i lokalnog dilera Sportin' Lifea.

Gershwin je Porgy i Bess zamislio kao prvu "američku narodnu operu", a kako bi je učinio što autentičnijom, za brodvejsku premijeru u jesen 1935. je angažirao isključivo crnu pjevačku postavu. Usprkos toga što je stekla popularnost izvan američkih granica i postala jedno od najpoznatijih Gershwinovih djela, Porgy i Bess je u samim SAD bila čestim predmetom optužbi za rasizam, odnosno omalovažavajući prikaz crnaca. Tome je pripomogla i praksa da se opera izvan američkih granica izvodi od strane bjelačkih pjevača u blackfaceu.

Tek 1976. godine, kada je postavljena u houstonskoj Operi, američki kritičari su Porgy i Bess priznali kao "pravu" operu. U međuvremenu su neke od njenih arija, od kojih su najpoznatiji Summertime i It Ain't Necessarily So, postali standardni dio jazz repertoara.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]